Turecká vejce Çılbır jsou mojí oblíbenou fresh alternativou vajec Benedikt. Nic proti holandské omáčce, ale v kombinaci se šunkou či slaninou a poctivým muffinem vás taková snídaně dokáže hned po ránu řádně uzemnit. Zato jogurt se svěžími bylinkami podporujícími trávení a lahodné chilli máslo vás bude bavit nejen k snídani, ale klidně i jako lehký oběd či rychlá večeře.
A až si na takovém jídle pochutnáte, zvažte příspěvek Člověku v tísni nebo jiné ověřené neziskovce, která v Turecku a Sýrii pomáhá obětem ničivého zemětřesení.
Turecká vejce s jogurtem a bylinkami Çılbır
Na 2 porce potřebujete:
- 250 g řeckého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce sekaných bylinek (máta, kopr, případně koriandr a petržel)
- ¼ lžičky soli
Na vejce:
- 4 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžíce octa
Na chilli máslo:
- 3 lžíce másla (50 g)
- ½ lžičky uzené či sladké papriky
- ½ lžičky chilli vloček (i více)
Postup
- Jogurt (10% řecký, ne odtučněný!) ochuťte prolisovaným česnekem (pokud vejce snídáte a čeká vás den s lidmi, zvažte jeho vynechání), sekanými bylinkami (mátu určitě nevynechejte, kopr, koriandr či petržel dejte dle svých preferencí) a špetkou soli. Jogurt můžete před podáváním i trochu ohřát.
- Do hrnce či hluboké pánve dejte vařit vodu s octem a solí. Vejce si vždy vyklepněte do malého hrnku nebo naběračky. Když je voda těsně pod bodem varu, lžící do ní udělejte vír a do něj vejce opatrně vlijte. Stejně postupujte se zbylými vajíčky. Pošírujte je těsně pod bodem varu, aby se nepotrhala, na mírném ohni 3,5 minuty. Poté je děrovanou lžící vyndejte na talířek.
- Mezitím, co se vaří vejce, si připravte máslo: spolu s paprikou a chilli vločkami ho za stálého míchání přiveďte v malém hrníčku k varu, až se krásně zbarví.
- Jogurt rozdělte do misek či talířků, obložte vejci, přelijte máslem a případně dozdobte další mátou a koprem. Podávejte s čerstvým nebo opečeným pečivem.