Křupavý kokosovo-sušenkový korpus, svěží limetková náplň z tvarohu a ještě svěžejší poleva s další dávkou citrusů, to prostě nemůže dopadnout špatně. Upečte si koláč na způsob lehčího cheesecaku a na chvíli se přeneste do exotických dálek, kterými vám provoní kuchyň…

Limetkový tvarohový koláč se sušenkovým korpusem

Na 24 cm korpus potřebujete:

  • 200 g ovesných nebo máslových sušenek
  • 60 g mletého kokosu
  • 130 g másla

Na náplň:

  • 500 g tučného tvarohu
  • 300 g kysané smetany
  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 40 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 limetky

Na želé:

  • 1 sáček čirého dortového želé
  • 220 ml mátového či meduňkového čaje
  • Šťáva z 1 limety
  • 40 g cukru krupice
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky matcha čaje

Postup

  1. Formu s odnímatelnými okraji vymažte máslem. Sušenky rozmixujte, smíchejte s kokosem a rozpuštěným máslem a rukama nebo lžící co nejpevněji natlačte na dno a boky formy, stačí cca 4 cm její výšky. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.
  2. Mezitím krátce prošlehejte nebo rozmixujte tvaroh se smetanou, vejci, cukrem, moukou, solí a limetkovou šťávou a kůrou (strouhejte ale jen její zelenou část). Nalijte na předpečený korpus, teplotu v troubě snižte na 170 °C a pečte dalších 40 minut, až začne povrch zlátnout. Nechte zcela vychladnout.
  3. Dortové želé uvařte dle návodu na obalu v čaji (ten želé dodá svěží chuť i barvu) smíchaném s limetkovou šťávou a cukrem. Je důležité, aby citrusová šťáva prošla varem, a želatina tak mohla zatuhnout. Pro barvu přidejte špetku kurkumy, matcha čaje nebo obojího, dobře prošlehejte, nechte trochu zchladnout, aby želé celé nesteklo, a nalijte na vychladlý koláč. Nechte v lednici zatuhnout, poté odstraňte formu, dozdobte čerstvým ovocem a bylinkami a podávejte.

Tip: Když jsem před lety koláč pekla pro zdravou výživu Nominal, korpus byl z celozrnné špaldové mouky, mandlí, vloček, semínek a dalších výživných surovin, které z koláče hned udělají o poznání zdravější (a sytější!) dezert.