Tvaroh, mák & drobenka. Neboli kombinace, která ve sladkém báječně funguje a podle nejnovějších průzkumů našeho týmu navíc podstatně zlepšuje šedivá zimní odpoledne.

Uvařte si kávu a vychutnejte si tento německý makový koláč s křehkým máslovým těstem, lahodnou tvarohovou náplní a křupavou drobenkou. Zasloužíte si to.

Německý tvarohový koláč s mákem a drobenkou

Na 24 cm formu potřebujete:

  • máslo na vymazání formy
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g změklého másla
  • 1 špetka soli
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mandlových plátků

Na makovou náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g kysané smetany
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 400 g mletého máku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 40 g kukuřičného škrobu nebo 1 vanilkový pudink
  • Kůra z 1 citronu nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Ingredience vyndejte hodinu či dvě předem z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Koláčovou formu s odnímatelnými okraji vymažte máslem.
  2. Všechny suroviny na těsto kromě mandlí rozmixujte nebo rukama zpracujte na hladké těsto. Třetinu těsta smíchejte s mandlemi a odložte zatím do lednice. Zbytek rukama namačkejte do připravené formy. Těstěm vyložte dno i boky do asi 4 cm výšky a odložte do lednice, než si připravíte náplň.
  3. Všechny suroviny na náplň smíchejte. Troubu vyhřejte na 180 °C, náplň vlijte do korpusu a pečte 25 minut. Poté na koláč nadrobte mandlové těsto, lehce ho přitiskněte a pečte dalších 25 minut do lehce zlatova.
  4. Koláč nechte 15 minut chladnout ve formě, poté ji odstraňte, nechte dochladnout na pokojovou teplotu a před podáváním ho uložte ještě alespoň hodinu (nebo i do druhého dne) do lednice.