skip to main content

Dort, kterým řeknete vše: Pistáciový s arašídovým krémem potěší maminky, celiaky i foodies

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Můžete ho nazvat dortem ke dni matek, narozeninovým nebo zkrátka jen dortem, který se hodí pro jakoukoliv slavnostní i všední příležitost. Milují ho děti i dospělí, to je léty prozkoušený fakt. Pistáciový korpus s příměsí kešu mouky promazaný lahodným arašídovým krémem v sobě skrývá velkou dávku energie, štěstí a pocitu blahosti. „Naháč“ nepřestává svým vzhledem bavit a vykouzlit mu jeho podobu je vskutku jednoduché. Ozdobte ho ovocem, nasekanými ořechy, jedlými květy nebo třeba makronkami. Hlavně si však udělejte chvilku čas a vychutnejte si jeho nezapomenutelnou chuť.

Bezlepkový pistáciový dort s arašídovým krémem a ovocem

Na dort o průměru 20 cm potřebujete:

  • máslo na vymazání formy
  • 300 g mletých loupaných pistácií
  • 100 g kešu mouky + na vysypání formy
  • 5 g kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 5 g jedlé sody 
  • 6 menších vajec (z volného výběhu)
  • 60 ml agávového sirupu
  • dřeň z vanilkového lusku
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • kůru ze 2 limetek

Na arašídový krém:

  • 250 g mascarpone
  • 300 g krémového sýra (Lučina, Philadelphia)
  • 150 g arašídového másla
  • 2 lžíce krémového bílého jogurtu
  • 30 ml sirupu z agáve
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíci limetové šťávy
  • 2 až 3 lžíce malinového džemu
Reklama

Na dohotovení a ozdobu:

  • maliny
  • ostružiny
  • jahody
  • physalis
  • nasekané pistácie
  • jedlé květy (ze zahrady, biofarmy, louky, zkrátka chemicky neošetřené!)

Postup

  1. Dortovou formu o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, strany vymažte máslem a vysypejte kešu moukou. Do korpusu můžete rozemlít loupané pistácie nebo použít jemnější pistáciovou mouku. U po domácku rozemletých pistácií budete mít korpus o něco křupavější, což není vůbec na škodu, naopak.
  2. Mleté pistácie, kešu mouku, kypřicí prášek a jedlou sodu společně promíchejte. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s agávovým sirupem a vanilkovou dření do pěny. Přimíchejte k nim rovněž smetanu a limetovou kůru. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh tak, aby po otočení mísy držel stále na svém místě.
  3. Ke žloutkové směsi postupně vmíchejte sypkou směs. K té pomocí stěrky vmíchejte po částech i vyšlehaný sníh. Směs přesuňte do připravené formy, lehkým bouchnutím o pracovní desku ji zarovnejte a dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte přibližně 50 minut a ke konci proveďte test špejlí. Pokud by špejle nevyšla suchá, přidejte navíc 5 až 10 minut.
  4. Upečený korpus nechte chvíli zchladnout, než sejmete pomalým pohybem formu z jeho stran. Pak jej otočte vzhůru nohama na mřížku a opatrně sundejte i dno formy včetně pečicího papíru. Nechte korpus úplně vychladnout. V tuto chvíli oceníte vychladnutí přes noc, alespoň vás nebude lákat rozkrojení dortu ještě před vychladnutím. Pokud dort finišujete ten samý den, dejte mu patřičný čas na úplné vychladnutí. Zaslouží si to, a vy to při práci s ním oceníte.
  5. Nyní máte čas na přípravu krému, ačkoliv je příjemně jednoduchá. Promíchejte společně mascarpone, krémový sýr, změklé arašídové máslo, jogurt, agávový sirup, vanilkový extrakt a limetovou šťávu. Do jiné misky přendejte třetinu krému a k ní vmíchejte malinový džem.
  6. Zcela vychladlý korpus rozkrojte dortovým nožem podélně na tři části. Na spodní korpus naneste krém s přídavkem malinového džemu – ten propůjčí první vrstvě krému lehký nádech dorůžova a jemně sladší chuť. Krém rovnoměrně rozetřete a vyskládejte na něj část malin a ostružin. Navrch položte prostřední část korpusu, pomažte ji menší polovinou světlého krému a vyskládejte střídavě maliny, ostružiny a přepůlené jahody (část ovoce si odložte na ozdobu). Přiklopte posledním korpusem, nahoru rozetřete další vrstvu světlého krému a zbytkem potřete strany dortu. Strany potírejte stěrkou a dejte dortu tzv. nahý vzhled tím, že necháte korpusy skrze krém vykouknout.
  7. Dort ozdobte odloženými malinami, ostružinami, jahodami, mochyní, nasekanými pistáciemi a jedlými květy. Nebo zkrátka čímkoliv, co máte rádi a padne vám do konceptu s událostí, pro jakou se tento lahodný dort rozhodnete nachystat.