Krupicová kaše nemusí být pro příznivce zdravé životosprávy zakázaným ovocem. Namísto bílé dětské krupičky sáhněte po celozrnné špaldové krupici nebo krupici z pohanky a rázem máte základ kvalitní a výživné snídaně. Obě takové krupice seženete jak v obchodech a supermarketových odděleních se zdravou výživou, tak v internetových supermarketech nebo na e-shopech prodávající výživu pro sportovce.
Celozrnná krupice obsahuje krom vlákniny také řadu minerálů a vitaminů. Další nálož živin kaši dodáte nepraženým kakaem a kakaovými boby. Raw kakao obsahuje kromě jiného spoustu antioxidantů a prospívá nervové soustavě. O příznivých účincích kávy nemluvě. Spojení kávy, kakaa, skořice, šťavnatého pomeranče a křupavých elementů v podobě kakaových bobů a mandlí tak bude nejen perfektní chuťový zážitek hned při samotném startu dne, ale navíc vám dodá tolik potřebnou energii, aby byl ten start pěkně svižný a energický.
K dochucení kaše můžete krom skořice použít i špetku kardamonu či mleté vanilky. Pomeranč můžete v létě nahradit čerstvými jahodami, třešněmi či malinami. Pokud chcete kaši „odlehčit“, použijte odstředěné mléko anebo mléko nařeďte vodou.
Celozrnná krupicová kaše s kávou a kakaem
Na 2 porce potřebujete:
- 360 až 400 ml mléka
- 100 g celozrnné špaldové krupice
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2x espresso (po 30 ml)
- 1 lžíce kakaa (ideálně nepraženého)
- Čekankový sirup (podle chuti)
K podávání:
- Řecký jogurt
- Arašídové máslo
- Pomeranč
- Drcené kakaové boby (nepražené)
- Mandlové lupínky
Postup
- V rendlíku smíchejte mléko s krupicí a skořicí. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 4 až 5 minut. Díky tomu, že krupici nebudete sypat do horké tekutiny a budete kaši míchat ještě před varem, se vám neutvoří hrudky. Minutu před koncem vaření vlijte kávu, přidejte kakao a stále míchejte.
- Podle chuti doslaďte čekankovým sirupem nebo svým oblíbeným sladidlem. Naservírujte do misek.
- Kaši doplňte kopečkem jogurtu, lžičkou arašídového másla, pár plátky pomeranče, kakaovými boby a mandlovými lupínky. Ihned servírujte.