Fatteh či fattet hummus je v oblasti Levanty velmi typickým a oblíbeným pokrmem. Skládá se z cizrny, křupavého pita chleba, tahini zálivky a opečených piniových oříšků. V základu je tento pokrm bezmasý, můžete jej však o různé další složky doplnit. Fatteh hummus chutná perfektně s kuřecím trhaným masem, a takto jsme ho pro vás dnes připravili.

Recept sestává z více dílčích kroků, avšak část z nich lze nachystat i den dopředu (kuřecí maso či pita chléb). Důležité je seskládat pokrm až těsně před podáváním. Fatteh hummus servírujte na jednotlivé talíře nebo do velké nádoby, odkud můžete lahodné chutě společně sdílet a zároveň probírat.

Fatteh hummus s trhaným kuřecím masem

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 350 g sušené cizrny
  • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
  • Asi 1 lžička soli

Na kuře:

  • 450 g kuřecích prsou (bez kosti a kůže)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl
  • 8 kuliček barevného pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky petrželky

Na křupavou pitu:

  • 3 pita chleby 
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky koření za’atar
  • Sůl & pepř

Na hummus s jogurtem:

  • 220 g uvařené cizrny (odebrané z hrnce)
  • 250 g bílého plnotučného jogurtu
  • 3 lžíce tahini
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vývaru z cizrny (z hrnce)
  • ½ až 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • Asi ½ lžičky soli

Na opečené oříšky:

  • 1 až 2 lžíce přepuštěného másla
  • 50 g piniových oříšků

K dohotovení:

  • Čerstvě nasekaná petrželka
  • Semínka granátového jablka
  • Chilli vločky

Postup

  1. Cizrna: Sušenou cizrnu důkladně propláchněte a namočte přes noc do dvojnásobného objemu studené vody. Druhý den ji sceďte, propláchněte a dejte spolu s jedlou sodou do velkého hrnce.
  2. Cizrnu zalijte studenou vodou (cca 1,5 l) a přiveďte k varu. Teplotu snižte na střední stupeň a vařte asi 35 minut. V průběhu sbírejte pěnu i se slupkami.
  3. Poté cizrnu osolte a ještě asi 10 minut povařte, dokud téměř nezměkne. Správný výsledek poznáte tak, že když kuličku cizrny mezi prsty lehce rozmáčknete, nestane se z ní ihned kaše.
  4. Děrovanou naběračkou odeberte asi 220 g cizrny (pro potřeby hummusu). Zbylou cizrnu v hrnci udržujte před podáváním teplou.
  5. Kuře: Očištěná prsa vložte do hrnce. Přidejte rozmáčklé stroužky česneku, sůl, pepř, nové koření, bobkový list a petržel. Kuře zalijte studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené.
  6. Obsah hrnce přiveďte k varu, teplotu poté snižte a vařte 10 až 15 minut (v závislosti na skutečné velikosti a výšce prsou). Teplota uvnitř masa by měla dosáhnout 74 °C.
  7. Hotové kuře vyjměte ven a nechte zakryté asi 5 minut odpočinout. Vývar sceďte a schovejte pro další účely (část ještě využijete pro zahřátí masa). Odpočaté kuře natrhejte pomocí dvou vidliček na menší kousky.
  8. Pita: Troubu předehřejte na 200 °C. Pita chléb nakrájejte na čtverce a vložte na velký plech vyložený pečicím papírem. Promíchejte s olivovým olejem, kořením za’atar, solí a pepřem.
  9. Pitu na plechu rovnoměrně rozprostřete a pečte asi 12 minut dozlatova a dokřupava. V polovině pečení obsah prohoďte. Dejte prozatím stranou.
  10. Hummus: Odebranou cizrnu z hrnce vložte do mixéru. Přidejte jogurt, tahini, citronovou šťávu, vývar z cizrny, prolisovaný česnek (množství zvolte dle jeho síly), římský kmín a sůl. 
  11. Rozmixujte vše dohladka. Výsledná konzistence by měla mít tekutější podobu. Ochutnejte a podle potřeby chutě dolaďte. Nechte stranou při pokojové teplotě. Před podáváním nechlaďte.
  12. Pinie: V menší pánvi rozehřejte máslo a vmíchejte piniové oříšky. Při střední teplotě neustále míchejte, dokud oříšky nezezlátnou. Přendejte je do misky, aby se již neopékaly.
  13. Servírování: Scezenou cizrnu s natrhaným kuřetem přihřejte společně v pánvi. Využijte kuřecí vývar a maso s cizrnou při ohřátí lehce podlijte.
  14. Dno servírovacího talíře posypejte opečenými kousky pity. Po celé ploše pak rozprostřete ohřátou cizrnu s kuřecím masem.
  15. Vše přelijte jogurtovým hummusem a posypejte opečenými piniemi, nasekanou petrželí a semínky granátového jablka. Podle chuti můžete završit chilli vločkami.

Tipy

  • Pokud máte zbytky pečeného či grilovaného kuřete z předchozího oběda, rozhodně je zde zužitkujte. Odpadne vám zároveň jeden krok chystání pokrmu.
  • Opečený pita chléb můžete nachystat i několik dní dopředu a uchovávat ve vzduchotěsné nádobě. Křupavou pitu rovněž upotřebíte do salátů či polévek – dodá jim skvělý křupavý šmrnc.