Nemusíte být mykolog ani velezkušený houbař, abyste v domácích podmínkách vypěstovali vysoce ceněnou hlívu. Substrát plodící houby už za 2 týdny koupíte v zahradnictvích i na e-shopech a to navíc velice levně. Pak jen umístíte box do nepřetopené části domu, do sklepa anebo ven (pokud teploty neklesají pod 6 °C) a těšíte se z pravidelné sklizně čerstvých hub.

Hlíva podporuje imunitní systém a blahodárně působí například i na hladinu krevního cukru nebo funkci cévního systému. Pomáhá při chronické únavě a řadě dalších obtíží. Proč si ji tedy nedopřát ve velkém? Pita chleby bohatě obložené hlívou tak potěší nejen svou chutí, ale i zdravotními benefity.

Pita chleby s hlívou a tzatziki

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky najemno pokrájeného tymiánu
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Tzatziky:

  • 1 salátová okurka
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička najemno nakrájeného oregana
  • 1 lžička najemno nakrájeného kopru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej

K podávání:

  • 4 pita chleby
  • Sušená rajčata naložená v oleji (asi 10 ks)
  • 4 hrsti natrhaného salátu (podle chuti)
  • Čerstvé oregano

Postup

  1. Větší kusy hlívy překrojte napůl a upravte tak, aby nožičky nebyly příliš dlouhé. Houby vložte do pekáčku.
  2. V mističce promíchejte olivový olej, najemno pokrájený česnek, oregano, tymián, rozmarýn, římský kmín, větší špetku soli a pepř. Marinádu nalijte na houby a promíchejte. Houby rozprostřete po dně pekáče a dejte péct při 200 °C 45 minut, během pečení můžete zamíchat.
  3. okurky odkrojte 8 slabých plátků a odložte stranou. Zbytek okurky nastrouhejte nahrubo a přendejte do cedníku. Cedník položte na hlubší mísu a nechte okurku vykapat. Po cca 15 minutách vyždímejte ještě trochu přebytečné tekutiny.
  4. Ve vedlejší misce promíchejte řecký jogurt s bylinkami a prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Před servírování smíchejte s okurkou, přendejte do čisté mističky a lehce zakápněte olivovým olejem.
  5. Pita chleby překrojte napůl. Sušená rajčata nakrájejte na nudličky nebo jemné kostičky. Do každé poloviny placky vložte trochu natrhaného salátu, dva plátky okurky (kterou jste měli odloženou stranou), sušená rajčata a pečené houby. Posypejte čerstvým oreganem a servírujte s tzatziki.