Pokud se vám doma po Vánocích přemnožily vaječné likéry, máme pro vás jednoduché, ale velmi chutné řešení. Z vaječného likéru vykouzlíte jemný koláč s pudinkovou náplní, který bude mít u plnoletých strávníků jistě úspěch.

Ať už máte domácí, či kupovaný, koláč bude chutnat vždy skvěle. Nemusíte se ho bát podávat ani řidičům, alkohol se během vaření vypaří a zbyde jen jeho aroma. Džem použijte spíše kyselejší, doporučuji například třešňový, rybízový nebo višňový.

Křehký koláč z vaječného likéru

Na koláč o průměru 26 cm potřebujete:

  • 150 g studeného másla
  • 170 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 špetku soli
  • 4 lžíci ledové vody
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky mleté vanilky

Na náplň:

  • 500 g vaječného likéru
  • 4 žloutky
  • 90 g krupicového cukru
  • 30 g škrobu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • lžíci vanilkového extraktu
  • 120 g másla
  • 80 g džemu dle vlastního výběru

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvořte drobenku. Poté přidejte ledovou vodu, žloutek, vanilku a vypracujte hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujte, abyste se ujistili, že neobsahuje žádné nezapracované kusy másla. Vytvořte z něj kulatý disk, zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 60 minut.
  2. Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát o lehce větším rozměru, než je vaše forma. Těsto opatrně přesuňte do připravené formy, prsty uhlaďte a přebytečné okraje těsta lehce zatlačte dolů. Nechte odležet v lednici dalších 45 minut.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyndejte z lednice a dno párkrát propíchněte vidličkou. Celý koláč vystelte pevnou vrstvou alobalu a dovnitř nasypte keramické fazole na pečení, klasické fazole, cizrnu či zkrátka cokoli, co máte k dispozici. Závaží během pečení simuluje náplň, pokud byste koláč pekli bez něj, strany těsta by sjely dolů.
  4. Vložte do rozpálené trouby na 25 minut, následně z těsta odstraňte závaží a pečte dalších cca 10 minut či do doby, dokud nebude těsto zlatavé. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě, poté vyklopte a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Jakmile je korpus vychladlý, připravte náplň. Vaječný likér společně s vanilkou a vanilkovým extraktem nalijte do kastrůlku a pomalu za občasného promíchání zahřívejte. Ve vedlejší míse promíchejte žloutky společně s cukrem a škrobem, pokud je směs až příliš tuhá, přilijte trochu likéru. Jakmile se likér začne vařit, stáhněte ihned z plotny a tenkým pramínkem vlijte opatrně ke žloutkům, které při vlévání řádně šlehejte metličkou, aby se vysokou teplotou nesrazily.
  6. Přelijte přes jemné sítko, které zachytí případné zbytky vajec, zpátky do hrnce a na střední teplotu za stálého míchání metličkou zahřívejte. Přiveďte k varu a opět za stálého míchání metličkou ode dna vařte 5 až 7 minut. Směs by během vaření měla zhoustnout do konzistence pudinku. 
  7. Odstavte z plotny a do vroucího pudinku vmíchejte pokrájené máslo. Vlijte ho do vychladlého korpusu a uhlaďte. Na krém lžičkou poklaďte džem a vytvořte lehké mramorování. Dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.