Z tradičních skromných surovin našich předků, jako jsou pohanka a brambory, se dá vykouzlit vydatný, krajově uznávaný a oblíbený pokrm jako právě na Valašsku známý kontrabáš.

Jídla se připravil pořádný pekáč a najedla se z něj poctivě celá rodina. Uzené maso nebylo vždy dostupné, a tak jej vystřídaly houby. Takto si mohou pokrm hravě přizpůsobit i vegetariáni a místo sádla použít rostlinný olej. Kontrabáš je skromné jídlo bohatých chutí a vzpomínek na doby minulé. Připomenout si je můžete i samotnou přípravou a pohanku (výbornou rovněž se špenátovou omáčkou a lososem) nechat dojít pěkně v teple peřin, jak to dříve ženy v domácnosti běžně dělávaly.

valassky kontrabas

Valašský kontrabáš (zapečené brambory s pohankou a uzeným masem)

Na 6 poctivých porcí potřebujete:

  • 400 g pohanky
  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce sádla + na vymazání
  • 1 větší cibule
  • 350 g uzeného masa
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl & pepř
  • 1 až 2 lžíce sušené majoránky

K podávání:

  • Kysané zelí
  • Kyselé okurky
  • Čerstvá majoránka a petržel

Postup

  1. Pohanku důkladně propláchněte, vložte do dvojnásobku studené osolené vody, přiveďte k varu a vařte 3 minuty. Pak hrnec přikryjte pokličkou a pohanku nechte v teple alespoň 15 minut dojít, měla by vsáknout veškerou vodu.
  2. Brambory uvařte v celku i se slupkou v osolené vodě. Oloupejte je, nakrájejte na menší kousky a přidejte ke změklé pohance do zavřeného hrnce.
  3. Na sádle mezitím dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli a na kostičky pokrájené uzené maso. Nakonec přidejte nadrobno nakrájený česnek a nechte jej rozvonět.
  4. Brambory v pohance zlehka rozšťouchejte nebo je ponechte na kousky, jak jsou. Vmíchejte k nim obsah hrnce s uzeným masem, osolte, lehce opepřete a ochuťte majoránkou.
  5. Vše přendejte do velkého pekáče vymazaného sádlem a pečte při 200 °C asi 20 minut dozlatova. Podávejte s kysaným zelím a kyselou okurkou. Nakonec ozdobte čerstvou majoránkou a petrželí.

Tip: Na kontrabáš před vložením do trouby nastrouhejte brynzu (která je nejen chloubou slovenských halušek) nebo jakýkoli výraznější druh sýru a zapečte i s ním.

valassky kontrabas