Loni ve čtvrtek 24. února Ruská federace zahájila invazi, po níž jsme se probudili do jiného světa, ve kterém Evropa čelí největšímu ozbrojenému konfliktu od druhé světové války. Co nového nám v dění kolem Ukrajiny přinesl poslední den?

  • Ministr obrany Spojených států Lloyd Austin na úvod jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu prohlásil, že zbrojní pomoc Ukrajině nesmí polevit, ale naopak je nutné ji zintenzivnit. K zástupcům pěti desítek států, které napadenou zemi zbrojně podporují, promluvil přes videomost ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poděkoval za pomoc a zároveň vyzval k dalším rychlým dodávkám zbraní včetně západních tanků.
  • Spojenci podporující Ukrajinu se zatím neshodli na tom, zda zemi poskytnout německé tanky Leopard. Rozhodnutí ale padne brzy. Novinářům to během jednání na základně Ramstein řekl nový německý ministr obrany Boris Pistorius. Případně chce být připraven, a nařídil proto prověřit německé armádní a průmyslové zásoby různých typů leopardů.
  • Česko a Slovensko jsou zřejmě ochotny vzdát se ve prospěch Ukrajiny tanků Leopard 2, které mají podle dřívější dohody obdržet z Německa. S odvoláním na své zdroje z diplomatických kruhů tak oznámil německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mluvčí českého ministerstva obrany Jiří Táborský však uvedl, že s Českou republikou nikdo z německé strany o možném vzdání se tanků Leopard nejednal.
  • Spojenci dodávající Ukrajině zbraně se na schůzce v Německu soustředili na ochranu ukrajinského vzdušného prostoru. Po jednání to novinářům oznámil americký ministr obrany Lloyd Austin, který za protivzdušné systémy poděkoval Německu, Francii, Nizozemsku a také Británii. Šéf amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley prohlásil, že pro Ukrajinu bude obtížné vytlačit ruské vojáky z celého svého území a že válka nakonec skončí u jednacího stolu.
  • Česká republika je připravena Ukrajinu nadále podporovat vojenskými dodávkami a tempo chce ještě zvýšit. Po jednání na americké letecké základně Ramstein v Německu tak uvedla česká ministryně obrany Jana Černochová.
  • Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek uvedl, že západní dodávky tanků pro Kyjev nijak nezmění průběh konfliktu na Ukrajině. Podle agentury TASS ale zároveň varoval, že budou mít negativní dopad na Ukrajinu i Ukrajince.
  • Ve východoukrajinském Dnipru bylo zatčeno sedm lidí. Čelí podezření, že ruské armádě pomáhali koordinovat vzdušné útoky na město. Informovala o tom ukrajinská tajná služba SBU, podle které budou členové skupiny čelit obvinění z vlastizrady.
  • Podle nové studie, kterou vypracovali akademici Simon Evenett a Niccolò Pisani ze švýcarské univerzity v St. Gallenu a Mezinárodního institutu pro rozvoj managementu, se z Ruska po zahájení jeho invaze na Ukrajinu kompletně stáhlo jen zhruba 8,5 procenta západních podniků.
  • Inspekce lodí vyvážejících ukrajinské obilí a další potraviny na základě dohody s Ruskem za poslední tři měsíce zpomalily na polovinu. V rozvojovém světě, kam velká část ukrajinské zemědělské produkce směřuje, však řada lidí hladoví. Ukrajina má za to, že Rusko inspekce zpomaluje záměrně. Jeden z ruských činitelů to ale popřel.
  • Situace v Ruskem okupované ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně se zhoršuje, a to kvůli psychice ukrajinského personálu a stavu vybavení elektrárny. Uvedl tak ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi se obává, že svět začíná být lhostejný ke značnému nebezpečí, které představuje Rusy ovládaná atomová elektrárna na Ukrajině.
  • Finsko oznámilo, že Ukrajině poskytne další balík vojenské pomoci v hodnotě 400 milionů eur, což dělá 9,57 miliardy korun. Tanky Leopard 2 součástí aktuální pomoci nejsou, uvedlo finské ministerstvo obrany.
  • Rakousko převezme z Ukrajiny na léčení šest lidí, kteří byli vážně zraněni při středečním pádu vrtulníku nedaleko Kyjeva. Mezi pacienty jsou tři děti.
  • Z Olomouce míří na Ukrajinu další zásilka elektrocentrál, která pomůže tamním lidem zajistit energii v oblasti zasažené válečným konfliktem. Náklad směřuje do ukrajinského města Kolomyja. Tamní charita poté zajistí jeho další distribuci do center pomoci, sociálních zařízení a dalších potřebných míst.