Porcování kuřete vám zabere jen asi pět minut času, zato ušetří dost peněz. Vy navíc z kuřete zužitkujete kompletně všechno a ještě možná obohatíte svůj jídelníček o nové recepty, které z něj nachystáte.

Z jednoho kuřete totiž připravíte hned tři plnohodnotná jídla pro minimálně dvě osoby. Pokud vaříte pro víc, jednoduše množství kuřat navyšte. Zde najdete jednoduchý návod, jak naporcovat kuře. Ze skeletů a odřezků pak rovnou dejte vařit poctivý kuřecí vývar, prsa zbavte kůže, pokrájejte je a naložte na druhý den na rychlou „čínu“ (nebo neokořeněné zamrazte). Stehna s částí křídel pak klasicky upečte i s přílohou v jednom pekáči.

Že je nejen etičtější, ale také zdravější a chutnější investovat do kuřat z volných chovů namísto chudáků z velkodrůbežáren, vám jistě připomínat nemusím.

Kuřecí polévka se zeleninou

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 skelet, konce křídel a další odřezky z kuřete
  • 1 velkou cibuli
  • 2 až 3 mrkve
  • 2 petržele
  • 2 řapíky celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 10 ks celého pepře
  • 4 ks nového koření
  • 1 bobkový list
  • Sůl

K podávání:

  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Hladkolistá petržel

Postup

  1. Kuřecí skelet, konce křídel a veškeré další odřezky z kuřete dejte spolu s očištěnou zeleninou, kořením a lžičkou soli do hrnce, zalijte litrem vody (nebo takovým množstvím, aby bylo vše ponořeno) a vařte asi 1,5 na mírném ohni doměkka.
  2. Vývar slijte, zeleninu a koření odstraňte a maso oberte. Očistěte si novou zeleninu (já dávám jen mrkev a petržel), kterou buď opečte na troše másla na skus, nebo povařte přímo v polévce. Do hrnce vraťte maso, prohřejte, případně dosolte a podávejte s nasekanou petrželí.

Tip: Pro poctivější chuť polévky postupujte dle receptu na silný kuřecí vývar. Pokud máte polévku jako hlavní chod, rozklepněte do ní ještě vejce nebo přidejte polévkové či celestýnské nudle.

Pečené kuře s batáty

Na 2 velké porce potřebujete: 

  • 1 až 2 červené cibule
  • 2 kuřecí stehna
  • 2 kuřecí křídla
  • Sůl & pepř
  • Dobré grilovací koření (nebo paprika, oregano, mletý kmín a sušený česnek)
  • 500 g sladkých brambor
  • Máslo nebo olivový olej

Postup

  1. Troubu vyhřejte na 180 °C. Na dno pekáče dejte klínky cibule a trochu je osolte. Maso ze všech stran osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a do kůže vetřete koření. Položte na cibuli, přiklopte a pečte 20 minut.
  2. Mezitím oloupejte a na hranolky nakrájejte sladké brambory, po 20 minutách je přidejte do pekáče (ideálně pod maso), pokapejte olejem nebo poklaďte kousky másla, podlijte malým hrnkem vody a pečte dalších 25 minut přiklopené. Když je maso dobře měkké, pekáč odklopte a pečte ještě 20 až 30 minut dozlatova, čas od času přelijte výpekem.

Tip: Příště pod kuře dejte brambory klasické (ty s ním klidně pečte celou dobu), mrkev, celer, dýni, pórek, kapustičky, zelí (čerstvé či kysané), hrášek a podobně.

Kuřecí stir-fry s kapustou a arašídy

Na 3 porce potřebujete:

  • 1 kuřecí prsa (cca 450 g)
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky koření pěti vůní

Dále:

  • 1 cibule
  • ½ hlávky kapusty nebo cca 4 hrnky jiné zeleniny
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • Řepkový nebo arašídový olej
  • Sůl 
  • ½ lžičky chilli vloček
  • Nesolené arašídy

Na omáčku:

  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
  • 1 lžíce rýžového octa nebo 2 lžíce bílého vína
  • 1 lžička koření pěti vůní
  • 200 ml vody nebo kuřecího vývaru

Postup

  1. Maso pokrájejte na tenké nudličky, smíchejte s vejcem, škrobem a kořením (dobře funguje i třeba kari) a nechte marinovat, než si pokrájíte zeleninu. Kuře bude ovšem ještě lepší, když ho naložíte den předem.
  2. Cibuli rozpulte a pokrájejte na klínky. Kapustu rozčtvrťte, vykrojte středový tuhý košťál a pokrájejte na tenké nudličky. Zázvor nastrouhejte a česnek prolisujte nebo nasekejte najemno. Smíchejte všechny suroviny na omáčku.
  3. Ve woku nebo hluboké pánvi rozpalte pár lžic oleje a hodně zprudka na něm za stálého míchání dozlatova opečte kuře. Vyndejte ho stranou, dle potřeby přidejte trochu oleje a nyní nechte zesklovatět cibuli. Přidejte kapustu, osolte a hodně zprudka restujte, až je zelenina na skus.
  4. Přidejte zázvor, česnek a chilli dle chuti, nechte pár vteřin rozvonět, do pánve vraťte maso a zalijte ho omáčkou, kterou jste předtím znovu pořádně zamíchali. Ztlumte teplotu a ještě asi dvě minuty prohřívejte, až omáčka zhoustne.
  5. Podávejte s jasmínovou rýží či nudlemi a posypané nasekanými arašídy.

Tip: I zde můžete zeleninu dobře obměňovat dle sezony a stavu lednice. Hodí se i jarní cibulka, mrkev, lusky, paprika, celer, klasické zelí, bok choy, brokolice nebo třeba žampiony.