Porcování kuřete vám zabere jen asi pět minut času, zato ušetří dost peněz. Vy navíc z kuřete zužitkujete kompletně všechno a ještě možná obohatíte svůj jídelníček o nové recepty, které z něj nachystáte.
Z jednoho kuřete totiž připravíte hned tři plnohodnotná jídla pro minimálně dvě osoby. Pokud vaříte pro víc, jednoduše množství kuřat navyšte. Zde najdete jednoduchý návod, jak naporcovat kuře. Ze skeletů a odřezků pak rovnou dejte vařit poctivý kuřecí vývar, prsa zbavte kůže, pokrájejte je a naložte na druhý den na rychlou „čínu“ (nebo neokořeněné zamrazte). Stehna s částí křídel pak klasicky upečte i s přílohou v jednom pekáči.
Že je nejen etičtější, ale také zdravější a chutnější investovat do kuřat z volných chovů namísto chudáků z velkodrůbežáren, vám jistě připomínat nemusím.
Kuřecí polévka se zeleninou
Na 3 porce potřebujete:
- 1 skelet, konce křídel a další odřezky z kuřete
- 1 velkou cibuli
- 2 až 3 mrkve
- 2 petržele
- 2 řapíky celeru
- 1 stroužek česneku
- 10 ks celého pepře
- 4 ks nového koření
- 1 bobkový list
- Sůl
K podávání:
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Hladkolistá petržel
Postup
- Kuřecí skelet, konce křídel a veškeré další odřezky z kuřete dejte spolu s očištěnou zeleninou, kořením a lžičkou soli do hrnce, zalijte litrem vody (nebo takovým množstvím, aby bylo vše ponořeno) a vařte asi 1,5 na mírném ohni doměkka.
- Vývar slijte, zeleninu a koření odstraňte a maso oberte. Očistěte si novou zeleninu (já dávám jen mrkev a petržel), kterou buď opečte na troše másla na skus, nebo povařte přímo v polévce. Do hrnce vraťte maso, prohřejte, případně dosolte a podávejte s nasekanou petrželí.
Tip: Pro poctivější chuť polévky postupujte dle receptu na silný kuřecí vývar. Pokud máte polévku jako hlavní chod, rozklepněte do ní ještě vejce nebo přidejte polévkové či celestýnské nudle.
Pečené kuře s batáty
Na 2 velké porce potřebujete:
- 1 až 2 červené cibule
- 2 kuřecí stehna
- 2 kuřecí křídla
- Sůl & pepř
- Dobré grilovací koření (nebo paprika, oregano, mletý kmín a sušený česnek)
- 500 g sladkých brambor
- Máslo nebo olivový olej
Postup
- Troubu vyhřejte na 180 °C. Na dno pekáče dejte klínky cibule a trochu je osolte. Maso ze všech stran osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a do kůže vetřete koření. Položte na cibuli, přiklopte a pečte 20 minut.
- Mezitím oloupejte a na hranolky nakrájejte sladké brambory, po 20 minutách je přidejte do pekáče (ideálně pod maso), pokapejte olejem nebo poklaďte kousky másla, podlijte malým hrnkem vody a pečte dalších 25 minut přiklopené. Když je maso dobře měkké, pekáč odklopte a pečte ještě 20 až 30 minut dozlatova, čas od času přelijte výpekem.
Tip: Příště pod kuře dejte brambory klasické (ty s ním klidně pečte celou dobu), mrkev, celer, dýni, pórek, kapustičky, zelí (čerstvé či kysané), hrášek a podobně.
Kuřecí stir-fry s kapustou a arašídy
Na 3 porce potřebujete:
- 1 kuřecí prsa (cca 450 g)
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
- ½ lžičky koření pěti vůní
Dále:
- 1 cibule
- ½ hlávky kapusty nebo cca 4 hrnky jiné zeleniny
- 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
- 2 prolisované stroužky česneku
- Řepkový nebo arašídový olej
- Sůl
- ½ lžičky chilli vloček
- Nesolené arašídy
Na omáčku:
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce medu nebo hnědého cukru
- 1 lžíce rýžového octa nebo 2 lžíce bílého vína
- 1 lžička koření pěti vůní
- 200 ml vody nebo kuřecího vývaru
Postup
- Maso pokrájejte na tenké nudličky, smíchejte s vejcem, škrobem a kořením (dobře funguje i třeba kari) a nechte marinovat, než si pokrájíte zeleninu. Kuře bude ovšem ještě lepší, když ho naložíte den předem.
- Cibuli rozpulte a pokrájejte na klínky. Kapustu rozčtvrťte, vykrojte středový tuhý košťál a pokrájejte na tenké nudličky. Zázvor nastrouhejte a česnek prolisujte nebo nasekejte najemno. Smíchejte všechny suroviny na omáčku.
- Ve woku nebo hluboké pánvi rozpalte pár lžic oleje a hodně zprudka na něm za stálého míchání dozlatova opečte kuře. Vyndejte ho stranou, dle potřeby přidejte trochu oleje a nyní nechte zesklovatět cibuli. Přidejte kapustu, osolte a hodně zprudka restujte, až je zelenina na skus.
- Přidejte zázvor, česnek a chilli dle chuti, nechte pár vteřin rozvonět, do pánve vraťte maso a zalijte ho omáčkou, kterou jste předtím znovu pořádně zamíchali. Ztlumte teplotu a ještě asi dvě minuty prohřívejte, až omáčka zhoustne.
- Podávejte s jasmínovou rýží či nudlemi a posypané nasekanými arašídy.
Tip: I zde můžete zeleninu dobře obměňovat dle sezony a stavu lednice. Hodí se i jarní cibulka, mrkev, lusky, paprika, celer, klasické zelí, bok choy, brokolice nebo třeba žampiony.