Bude to sice znít jako klišé, ale tuhle veganskou verzi míchaných vajec si určitě oblíbí i nevegani. Vaječnou příchuť a vůni tofu dodá lahůdkové droždí ve spojení se solí kala namak. „Černá sůl“, resp. sůl fialovo-šedivé barvy kala namak díky obsahu siřičitých látek opravdu vůní připomíná vejce. Tato sůl má kromě jiného pozitivní vliv na zažívání – pomáhá při nadýmání, zklidňuje pálení žáhy a podporuje funkci slinivky břišní. Jako dochucovadlo ji využijete například v pomazánkách nebo zeleninových a luštěninových pokrmech.

Rychlou míchanou směs tofu z pánve můžete stejně jako míchaná vajíčka podávat s kouskem pečiva a zeleninovou oblohou. Nicméně jako náplň burrita v kombinaci s avokádovou pastou, pečenými batáty a křupavým salátem chutnají „nevejce“ opravdu báječně. Poslouží jako velká snídaně nebo oběd, které se dobře přenášejí v krabičce.

Burrito s míchanými tofíčky a pečenými batáty

Na 4 porce tofu vajec potřebujete:

  • 300 g přírodního tofu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • 100 ml rostlinného mléka (ideálně ovesné nebo mandlové)
  • 1 rovná lžíce mleté kurkumy
  • 1 rovná lžička černé soli kala namak

Avokádová pasta:

  • 2 zralá avokáda
  • Šťáva z 1 limety
  • 1 až 2 jarní cibulky
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • Sůl

Dále potřebujete:

  • 1 velký batát (cca 300 až 350 g)
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • ½ ledového salátu
  • 4 velké tortilly

Postup

  1. Batáty nakrájejte na hranolky (o hraně max. 1 cm). V míse lehce zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C v režimu horkovzduch pečte asi 20 minut.
  2. Tofu rozdrobte na malé kousky. Cibuli nakrájejte najemno a v pánvi nechte zesklovatět na lžíci olivového oleje. Do pánve přidejte tofu, droždí, rostlinné mléko, kurkumu a černou sůl. Míchejte minutu až dvě na středním plameni.
  3. Avokádo vidličkou rozmačkejte na kaši. Zakápněte limetkou. Cibulku nakrájejte najemno a s prolisovaným česnekem, mletým římským kmínem a solí přidejte k avokádu a dobře promíchejte.
  4. Ledový salát nakrájejte na nudličky.
  5. Tortilly jednu po druhé nahřívejte nasucho na pánvi. Doprostřed naneste část avokádové pasty. Urovnejte do jedné linie část pečených batátů a salátu a zasypejte míchanými tofu vejci. Tortillu srolujte. Překrojte a podávejte.

Tip: Aby burrito při podávání dobře drželo, zabalte před překrojením naplněnou tortillu do pruhu pečicího papíru. Cca v první a třetí třetině převažte provázkem a až poté uprostřed překrojte napůl.