Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

V rámci lednové veganské výzvy Veganuary vám kromě Pondělí bez masa nabízíme každý týden i jeden veganský recept. Naším hlavním požadavkem na rostlinné pokrmy je to, aby po jejich ochutnání nikdo ani zdaleka neměl potřebu řešit, že jsou veganské. Dnes to bude kořeněná horká čokoláda s tahini a kardamomem, která poslouží jako snadný dezert i efektní náplň do termosky na zimní procházku.

Na 4 malé porce potřebujete:

  • 500 ml neslazeného mandlového mléka
  • 50 g sezamové pasty tahini
  • 50 g holandského kakaa
  • Asi 4 lžíce sladidla (agávový, datlový, karobový či javorový sirup, med, melasa…)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka skořice
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1 špetka mořské soli

Pro ostřejší verzi:

  • 30 ml espressa
  • 100 ml rumu

Postup

  1. Všechny ingredience za častého míchání zahřejte těsně bod varu, stáhněte z ohně a podávejte. Dle chuti můžete přidat kávu, rum či obojí.
  2. Ochutnejte a čokoládu doslaďte sladidlem, které vám vyhovuje. Přidat můžete i šlehačku (klasickou či veganskou kokosovou) a sezamová semínka nebo hoblinky čokolády.

Geniální tahini: Krom toho, že je sezamová pasta tahini nabitá vitaminy, minerály a zdravými tuky, obsahuje také slušnou porci bílkovin (kolem 25 g na 100 g) a je univerzální přísadou do slaných i sladkých pokrmů, kterým dodává jemně oříškově sezamovou chuť a hustotu. Využijete ji do hummusu, dipu k falafelu, místo majonézy do salátu nebo jako pojidlo proteinových kuliček bliss balls. Je z ní i skvělý dresink k pečené zelenině.