Řecký salát Horiatiki (Xoriatiki) je součástí každé řecké tabule a připravit si ho můžete jednoduše i doma v srdci Evropy, stačí kvalitní a čerstvé suroviny. Těch je v receptu opravdu jen pár, proto vyberte dobrou zeleninu, sýr i olivový olej.
Pokud vás jižní chutě nalákaly, vystrojte si celou řeckou hostinu! Recepty na speciality jako okurkový salát tzatziki, zapečené brambory s lilkem mussaka, kuřecí polévku avgolemono nebo plněnou zeleninu yemista u nás najdete také.
Řecký salát se sýrem feta (Horiatiki)
Na 2 porce potřebujete:
- cca 300 g rajčat
- 1 salátovou okurku
- 1 hrst oliv (např. černé či kalamata)
- ½ papriky
- ½ malé červené cibule
- 120 g sýru feta
- 1 lžičku sušeného či čerstvého oregana
- 1 lžíci nakládaných kaparů (lze vynechat)
Na dresink:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce červeného vinného octa
- ½ lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 lístky máty
Postup
- Začněte přípravou dresinku: olivový olej, citronovou šťávu a vinný ocet krátce smíchejte ruční metlou dohromady, přidejte sůl, pepř a najemno nasekanou čerstvou mátu.
- Klasická rajčata nakrájejte na čtvrtky, cherry rajčata překrojte napůl. Okurku oloupat můžete i nemusíte, každopádně ji nakrájejte na kolečka. Papriku nasekejte na nudličky, cibuli na měsíčky.
- Do mísy nebo na servírovací talíř dejte zeleninu, přidejte celé olivy a sýr feta. Vše posypejte oreganem a zakápněte připraveným dresinkem. K salátu můžete podávat i nakládané kapary.