Kouzlo vánočních trhů, vůně svařáku a lahodné pečené kaštany jako očekávání, přeplněná náměstí, virózy, pošlapané boty a popálené prsty jako odvrácená tvář těchto městských procházek. Nenechte si ale předvánoční náladu vzít a předpřipravte se na ni už doma s pomocí jedlých kaštanů, které nyní seženete v zelinářstvích, supermarketech i na internetu. Nejlepší jsou jen tak, čerstvě upečené a ještě horké z trouby.

Pečené jedlé kaštany v troubě

Potřebujete:

  • Jedlé kaštany

Postup

  1. Kaštany při nákupu vybírejte pečlivě, jsou totiž náchylné k plísním. Proto je také spotřebujte co nejdříve po zakoupení. V rendlíku je zalijte vodou, přiveďte ji k varu, 5 minut povařte, vypněte a kaštany nechte 30 min ve vodě, aby jim změkla slupka.
  2. Troubu vyhřejte na 200 °C a malým ostrým nožíkem zatím kaštany nařízněte 2×2 cm do kříže tak, abyste rozřízli jak vnější pevnou slupku, tak vnitřní tenkou. Vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut, až ztmavnou a slupka popraská. Poté se do nich rovnou dejte –⁠ kaštany se musí loupat ještě horké, jakmile totiž vychladnou, slupka zase zpevní a už je z ní nedostanete.

Pečené kaštany na pánvi: Naříznuté kaštany můžete za častého míchání opéct i na pánvi se silným dnem.

Co s pečenými kaštany dál? Až se vám samotné kaštany přejí, ještě horké je na plechu promíchejte s máslem a posypejte vanilkovým cukrem nebo je vyloupané použijte do kaštanové pěny, kaštanového cheesecaku, snadné kachní paštiky či nádivky do kuřete.