Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Kombinace hrášku a máty se velice osvědčila, a doplněná o voňavou citronovou kůru, kurkumu a římský kmín je ještě povedenější. Toto vše spojíte do vláčných hráškových placek s ricottou, které poslouží jako skvělý předkrm, efektní příloha a s pošírovaným vejcem i jako komplexní jídlo. Navíc chutnají také dětem (a to dokonce za studena – ověřeno!).
Hráškové placičky s mátou, ricottou, bylinkami a pošírovaným vejcem
Na 2 až 3 porce (12 placek) potřebujete:
- 300 g čerstvého nebo mrazeného hrášku
- 250 g ricotty
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 2 až 3 jarní cibulky
- 1 hrst čerstvé máty (skvělý je i koriandr a bazalka)
- Kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu
- ½ lžičky kypřicího prášku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky kurkumy
- Sůl & pepř
- Řepkový nebo olivový olej na smažení
K podávání:
- Vejce
- 2 lžíce octa
- Sůl
- Řecký jogurt nebo kysaná smetana
- Microgreens, výhonky, ředkvičky
Postup
- Hrášek nechte povolit a částečně ho rozmixujte. Jde o to, aby hmota držela při sobě, ale stále v ní zůstaly kousky kuliček. Smíchejte s ricottou, moukou, vejci, najemno nasekanou jarní cibulkou a mátou nebo dalšími bylinkami, citronovou kůrou (strouhejte ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká), kypřicím práškem, římským kmínem, kurkumou, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
- Těsto nechte 10 minut odležet a na rozpáleném oleji z něj pak usmažte asi 12 placiček.
- Mezitím si uvařte vejce: natvrdo, jako volské oko nebo pošírovaná. Na ta přiveďte k varu osolenou vodu s trochou octa, teplotu snižte tak, aby teplota byla těsně pod bodem varu, lžící ve vodě vytvořte malý vír a vejce do něj opatrně vlijte. Pro lepší manipulaci si je můžete předem vyklepnout do malého hrníčku. Stejně pokračujte s dalšími vajíčky. Pošírujte je 3 až 4 minuty, poté děrovanou lžící vyndejte na talířek.
- Placky servírujte s vajíčky, jogurtem, čerstvými bylinkami, microgreens nebo třeba plátky ředkviček.
Tip: Jogurt k podávání ochuťte stroužkem prolisovaného česneku, citronovou šťávou, sekanými bylinkami (máta, koriandr, kopr, bazalka…), solí a pepřem.