Na karanténu už se vymluvíte málokde, sezona dětských oslav a pikniků je tu! Pokud jste přeborník v zapomínání na podobné akce, ale vaše svědomí připomíná, že doma připravené občerstvení je přeci jenom vhodnější než pytlík křupek nebo gumových medvídků, inspirujte se, jak situaci jakž takž zachránit, a přitom chystáním nestrávit víc než 10 minut času.

Nečekejte žádné gastro zázraky, ale jednoduché tipy ověřené na reálných dětech. Vtipné špízy s ovocem a palačinkami fungují i s tortillami, lavašem nebo třeba marshmallows, sušenky ze dvou surovin smí i ti nejmenší a podobně jako suché bílé potěší také maminky, jelikož jsou bez mouky a přidaného cukru. Zato poslední recept maminkám určitě radost neudělá, nicméně většině malých „gurmánů“ ano – jedná se o párky v těstíčku. Kombinace uzenin a listového těsta vzbuzuje v dospělých úděs (nicméně ať hodí párečkem ten, kdo ani neochutná!), zato v dětech nadšení, tak zvažte, jestli právě tahle zhýralost nebude ta pravá volba.

Rychle & jednoduše: palačinkové špízy s ovocem

Potřebujete:

  • Bobulovité ovoce (borůvky, ostružiny, pevné maliny, jahody, hroznové víno)
  • Palačinky, tortilly nebo chléb lavaš
  • Špejle

Na namazání:

  • Džem
  • Nutella
  • Arašídové máslo
  • Žervé 

Postup

  1. Ovoce omyjte a nechte oschnout. Nejlepší je takové ovoce, co už nemusíte dál krájet, a po špejlích neklouže, tedy borůvky, ostružiny, pevné maliny, jahody, bezsemenné hroznové víno a podobně.
  2. Připravte si klasické palačinky nebo třeba variantu s kakaem, případně použijte pšeničnou tortillu či chléb lavaš, a potřete džemem (skvělý je i s tenkou vrstvou žervé nebo arašídového másla, pak ale nezapomeňte upozornit alergiky!) či Nutellou a pevně srolujte. Pokrájejte na kolečka, krajní kousky snězte, a hezké středové napíchejte střídavě s ovocem na špejle. Hotovo!

Tip pro extra líné rodiče: Palačinky kupte hotové nebo je jednoduše vynechte. Pak můžete ke špízům napíchat alespoň měkké bonbony nebo připravit čokoládový dip rozehřátím čokolády s trochou smetany.

I pro nejmenší: Ovesné sušenky bez cukru a bez mouky

Na asi 13 kusů potřebujete:

  • 2 zralé až přezrálé banány
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (180 g)

Můžete přidat:

  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • Sekaná čokoláda
  • Sekané ořechy
  • Mletý kokos
  • Sušené či lyofilizované ovoce
  • Arašídové máslo

Postup

  1. Čím zralejší banány použijete, tím sladší sušenky budou. Nebojte se proto zužitkovat ani ty už přezrálé. Banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte, smíchejte s vločkami a podle toho, pro jak velké děti pečete, dochuťte skořicí, vanilkou a solí.
  2. Část vloček můžete nahradit stejným množstvím sekané čokolády nebo čokoládovými pecičkami, ořechy, kokosem či sušeným ovocem (já dala jahody, ale skvělé jsou také rozinky, i když u těch hrozí riziko nesnášenlivosti…). Výborné je také vmíchat trochu roztopeného  arašídového či jiného ořechového másla.
  3. Na plechu vyloženým pečicím papírem tvarujte maximálně centimetr vysoké sušenky, které pečte asi 15 minut při 170 °C dozlatova.
  4. Uchovávejte v chladu v dobře uzavřené dóze a spotřebujte do 3 dnů.

Guilty pleasure: párky v těstíčku

Potřebujete:

  • 1 vyválené listové těsto
  • Asi 500 g krůtích párků
  • Hořčice nebo kečup na potření
  • 1 vejce
  • Mák nebo sezam na posypání

Postup

  1. Párky se snažte vybrat kvalitní a v jedlém střívku, abyste je nemuseli loupat. Dobrá varianta jsou také minipárečky, které už není třeba krájet. Jinak každou nohu nakrájejte na 3 až 4 kousky.
  2. Těsto nůžkami rozstříhejte na trojúhelníky se základnou o něco kratší, než jsou párky. Zlehka potřete hořčicí či kečupem, obložte párkem a srolujte jako rohlík. S dostatečným odstupem skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vejcem a sypejte mákem či sezamem.
  3. Pečte asi 12 minut při 180 °C dozlatova.