Do boje s rakovinou vykročil další bojovník s tuzemskými kořeny. Ve Spojených státech byla prvním pacientům podána látka DRP-104, za jejímž vývojem stojí česko-americký tým vědců. Úvodní fáze testování by měla trvat zhruba tři roky.

„Zahájení testů naší látky na lidech je skvělá zpráva a důležitý milník na cestě k nové léčbě pro onkologické pacienty. Na oslavy je však příliš brzo. Před naší látkou je ještě dlouhá cesta a řada překážek. To, že se dostane úspěšně až do cíle, není zdaleka jisté,“ přibližuje Pavel Majer (na úvodní fotografii), vedoucí skupiny Drug Discovery.

Skupinu tvoří zástupci Ústavu organické chemie a biochemie AV (ÚOCHB) a americké Univerzity Johnse Hopkinse. Podle vědců látka DRP-104 uvolňuje v nádorech antimetabolit DON, zastavující buněčný metabolismus glutaminu – klíčového zdroje dusíku, který rakovinné buňky potřebují ke svému růstu. Tím látka potlačuje rakovinné bujení.

Ústav, který sídlí v pražských Dejvicích, vkládá velké naděje především do léčby kombinované s takzvanou imunoterapií. Během ní se pacientům podávají PD-1 protilátky, které mají za cíl posílit imunitní reakci organismu, aby si s rakovinnými buňkami poradil sám.

Prvotní testy na zvířatech podle ÚOCHB ukázaly, že při použití látky DRP-104 jsou metabolicky strádající buňky citlivější na PD-1 protilátky, čímž se imunoterapeutická léčba stává výrazně účinnější.

Vydání Forbesu Ovládni AI!

„Než se ale potenciální lék poprvé dostane do fáze klinických testů na lidech, musí projít dlouhou cestou a mnoha dílčími zkouškami. Většině kandidátních látek se to nikdy nepovede,“ podotýká ředitel ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

„Zahájení klinických testů je samo o sobě velmi vzácný úkaz a výraz velké důvěry k této molekule. Jsme pyšní, že se něco takového povedlo další látce vymyšlené v našem ústavu.“

Účelem první fáze klinických testů, které zahájila společnost Dracen Pharmaceuticals držící licenci na tuto látku, je zejména ověření bezpečnosti a stanovení správné léčebné dávky pro následnou druhou fázi testů.