Nikdo nebyl jako on.

Esence elegance, ale i sarkasmu a ironie. Vzor herecké ctnosti a hrdosti, ale také muž s mnoha soukromými libůstkami a neortodoxním přístupem ke svým rolím. Neúnavný, charismatický, extrémně pracovitý, nadto hrdý skotský patriot, který se nikdy nebál nahlas říct svůj názor, jakkoli byl nepopulární.

První Bond, kterého jeho nejslavnější role navíc přivedla k celoživotní vášni – golfu. Poprvé si ho zahrál při natáčení Goldfingera v roce 1964 a greenu propadl na celý život. Nositel Oscara i několika cen BAFTA. A také muž impozantní výšky mezi filmovými herci: rodák z Edinburghu měl bezmála 190 centimetrů.

Muž vyznamenaný královnou, muž, který byl ještě v 90 letech proklatě sexy.

Dnes sir Thomas Sean Connery zemřel. Zemřel na Halloween, v sobotu 31. října 2020, jeho odchod oznámila stanice BBC v mimořádných zprávách. Devadesátiny oslavil legendární herec letos v srpnu, dnes pro něj truchlí celý svět.

Celoživotní bojovník za nezávislost Skotska byl už před lety v jedné anketě mimochodem vyhlášen „největším žijícím Skotem“, což Connery shodil větou, že už nejspíš někdo neví, jak by na jeho výšku upozornil. Svůj tradiční skotský kilt nosil hrdě a často, a když na přelomu milénia k hrůze producentů Pána prstenů odmítl nabídnutou roli Gandalfa, bylo to proto, že si nedovedl představit strávit dva roky natáčení na Novém Zélandu.

Jeho život a herecká kariéra přitom nebyly nijak přímočaré. Syna řidiče náklaďáku kvůli žaludečním problémům propustili z královského námořnictva (z armády mu mimochodem na těle zůstala dvě tetování, nápisy „Scotland Forever“ a „Mum and Dad“) a doma v Edinburghu se živil, jak se dalo: byl mlékařem, dělníkem na stavbě, a dokonce se prý živil jako natěrač rakví, jak kdysi zmínil v rozhovoru pro magazín Vanity Fair.

Většinu volného času trávil zálibou, ke které se dostal už u námořnictva v 19 letech – cvičením, posilováním, kulturistikou.

Právě ta mu pomohla nastartovat hereckou kariéru. Vysoký, šarmantní a přirozeně inteligentní muž atletické postavy a charismatického pohledu filmové producenty nadchl.

Měl přesvědčivý herecký projev, působil nonšalantně, ironicky. A byl přitažlivý. Zkrátka pravý Bond.

Role agenta s povolením zabíjet přišla náhodou. Connery měl tou dobou za sebou několik málo rolí v divadle, menší role ve filmu a v začínající televizi. Všechno se učil za pochodu, klasické vzdělání neměl, natož vzdělání herecké – dochodil jen základní školu a u zmíněného námořnictva se ocitl už v 16 letech, na další studia nebyly v rodině peníze.

V konkurzu na Jamese Bonda však tento skotský elegán v roce 1962 vyhrál na celé čáře. Díky ostře řezané tváři, která nebyla divácky okoukaná, divokému pohledu a vynikajícím fyzickým předpokladům na castingu porazil původně zamýšleného Rexe Harrisona, Caryho Granta i Rogera Moora (který se role 007, jak víme, dočkal později). Přišel Dr. No… and the rest is history.

Repro Heritage Auctions

Sám Connery měl ze svých bondovských filmů nejraději Thunderball z roku 1965. Ale už na konci 60. let tušil, že nechce být hercem jedné role. Když se filmem Diamanty jsou věčné s Bondem definitivně rozloučil, rozhodl se nastoupit docela jinou hereckou cestu. Čím odlišnější žánr, tím lépe. A dnešek dokládá, že udělal mimořádně dobře.

Sám se k Bondovi vracel rád, věděl, že mu vděčí za světovou slávu. Ale svou slavnou roli rád shazoval. „Bylo to snadné. Stačilo mít postavu ragbisty, aby se člověk vydržel půl roku před kamerou rvát, střílet, plavat a líbat se s kýmkoli, koho vám přistrčili. Často do půl těla. O herectví tam dvakrát nešlo,“ říkával sir Sean pobaveným novinářům.

Deset nejvýdělečnějších filmů Seana Conneryho

  • 10. Goldfinger – 124,9 mil. dolarů
  • 9. První rytíř – 127,6 mil. dolarů
  • 8. Thunderball – 141 mil. dolarů
  • 7. Nikdy neříkej nikdy – 160 mil. dolarů
  • 6. Liga výjimečných – 179,2 mil. dolarů
  • 5. Hon na ponorku – 200,5 mil. dolarů
  • 4. Past – 212,4 mil. dolarů
  • 3. Skála – 335,1 mil. dolarů
  • 2. Robin Hood: Král zbojníků – 390 mil. dolarů
  • 1. Indiana Jones a poslední křížová výprava 474,2 mil. dolarů

  • (celosvětové tržby, zdroj Box Office Mojo)

A tak měl ještě druhou kariéru. Kariéru vedle Bonda. Hrál u Alfreda Hitchcocka (Marnie), ve Vraždě v Orient expresu podle Agathy Christie, v První velké vlakové loupeži nebo v Muži, který chtěl být králem režiséra Johna Hustona.

Byli tu i Zloději času Terryho Gilliama, král Richard v Robinu Hoodovi: Králi zbojníků nebo král Artuš, podvedený krásnou královnou Ginevrou, v Prvním rytíři s Richardem Gerem. Avšak nejen role králů Connerymu přinesly zasloužené uznání.

O to se postaralo mysteriózní Jméno růže dle románu Umberta Eca, v němž v roce 1985 ztvárnil hlavní roli Williama z Baskervillu, kultovní Highlander a prakticky hned po něm následovali skvostní Neúplatní režiséra Briana De Palmy, za něž si Sean Connery odnesl Oscara.

Sean Connery byl 20 let po Bondovi zpátky na vrcholu. Bylo mu bezmála šedesát a byl špičkovým hercem, vyhledávanou globální celebritou. A navíc člověkem, který má smysl pro humor.

Filmy si často vybíral tak, aby se při práci i pobavil. Proto kývl třeba na roli otce Indiany Jonese ve filmu Poslední křížová výprava (1989), skvělý akční thriller Skála (1996) nebo na film Past (1999), kde to mezi ním, tehdy už skoro sedmdesátiletým, a o 39 let mladší velšskou herečkou Catherine Zeta-Jones naprosto neodolatelně jiskří.

Stárnutí mu svědčilo jako snad nikomu dalšímu. I tohle však bral s humorem. Když jej v roce 1989 magazín People vyhlásil za nejpřitažlivějšího žijícího muže planety, okomentoval to suše: „Pokud vím, mrtvých sexy mužů není zrovna moc k mání.“

Každý jeho další filmový počin vzbuzoval pozornost a točil do vysokého věku – Ligu výjimečných mimochodem natočil v roce 2003 v Praze. Svou pozici měl ve světovém showbyznysu jistou, a když byl v roce 2000 Jejím Veličenstvem královnou Alžbětou II. povýšen do šlechtického stavu, přijal to s pokorou a úctou.

„Víc než cokoli jiného bych chtěl být starým mužem s dobrou pověstí, jakou měli Hitchcock nebo Picasso,“ uvedl.

Dnes Sean Connery zemřel ve spánku.

Bylo nám ctí, sire.