Pelíšky, Sám doma, Láska nebeská… určitě jste si o Vánocích projeli všechny svoje oblíbené klasiky. Současná situace je přitom ideální k tomu si trochu rozšířit obzory: už se nemusíme omezovat na pár televizních kanálů, ale máme k dispozici bohatou nabídku streamovacích služeb, pro něž vznikají stále atraktivnější a dražší snímky.

Podívejte se na náš přehled filmů, které jste letos v záplavě sledování vládních tiskovek mohli přehlédnout. A navíc přihodíme jednu novinku, kterou byste rozhodně neměli minout.

Chicagský tribunál

(Netflix)

Věrní diváci Netflixu si novinku uznávaného scenáristy Aarona Sorkina jistě ujít nenechali. Přesto však kolem výtečně zrežírovaného soudního dramatu nebylo zdaleka takové haló, jako kdyby šlo o novinku v kinech.

Třeba se to změní v dubnu po Oscarech, kde má filmové zpracování procesu s účastníky protestu proti sjezdu demokratů šanci zazářit. V hlavních rolích Eddie Redmayne, Mark Rylance nebo Sacha Baron Cohen.

Malé ženy

(HBO GO)

Malý filmový poklad ještě z dob, kdy jsme mohli chodit do kina. Zatím poslední zpracování slavného románu Louisy May Alcott si letos vysloužilo šest nominací na Oscara. A i když proměnilo jen tu za nejlepší kostýmy, kvalitě hereckých výkonů a celého snímku to nic neubírá.

A kdyby vám to nestačilo, na HBO GO můžete kromě verze z roku 2019 zhlédnout i tu nejslavnější z roku 1994 nebo třídílnou minisérii natočenou v roce 2017. O všech z nich – a ještě o řadě dalších – jsme už dřív psali tady.

Ďábel

(Netflix)

Opomíjený snímek se špičkovým obsazením – hrají v něm Tom Holland, Robert Pattinson nebo Jason Clarke – a ponurou atmosférou, který ukazuje to nejhorší, co se v lidech ukrývá.

Představuje několik postav, jejichž osudy se postupně začnou proplétat a jejichž počínání cynicky glosuje vypravěč – americký spisovatel Donald Ray Pollock, který je zároveň autorem předlohy. Za jedno vám ručíme, při sledování velmi rychle zapomenete na poklidnou atmosféru Vánoc.

Greyhound

(Apple TV+)

Tom Hanks letos plnil titulky jako jeden z prvních VIP pacientů s koronavirem, ale opomíjet by se neměl ani jeho ambiciózní snímek Greyhound, k němuž psal scénář a ve kterém hrál hlavní roli Ernesta Krause.

Kapitán amerického námořnictva dostane během druhé světové války na starost mezinárodní konvoj, který musí provést nebezpečnými vodami Atlantiku, v nichž se ukrývají německé ponorky. Napínavý film byl jednou z vlajkových lodí streamovací služby Applu.

Let Them All Talk

(HBO GO)

Meryl Streep nikdy nezklame. Snad s výjimkou ne moc vydařeného muzikálu The Prom, který aktuálně běží na Netflixu. Ale ani jeho nedostatky nelze připsat na vrub jenom jí.

Drama Let Them All Talk je však úplně jiný šálek kávy. Pod vedením režiséra Stevena Soderbergha se oblíbená herečka převtělila ve slavnou spisovatelku, která cestuje spolu se svými dvěma přítelkyněmi a synovcem na lodi Queen Mary 2 z Ameriky do Británie. Během plavby se otevírají staré rány a léčí traumata minulosti.

Soul

(Disney+)

Dobře, přiznáváme, tenhle nový animák jsme také ještě neviděli, protože si premiéru prozatím místo kin odbyl na Disney+ 25. prosince. Ale pixarovky jsou obvykle zárukou kvalitní zábavy pro děti i dospělé a první recenze jsou víc než nadšené. Takže pokud máte přístup i k tomuhle kanálu, který se zatím do Česka oficiálně nedostal, gratulujeme. A těšíme se.