První týden nového roku je tu, a pokud jste už v plném pracovním procesu, ale mysl by si ještě přála polehávat na gauči a degustovat vanilkové rohlíčky, potřebujete pomoct.

Pokud totiž nezvolíte správnou strategii, úkoly, které jsou pro vás v dlouhodobém horizontu potřebné, ale vám se do nich nechce, zaberou příliš mnoho času a energie.

Snadné to není, ale začněte jednoduše. Sami sebe se zeptejte, jak se dnes vlastně cítíte a co byste potřebovali. Jste unavení, ale motivovaní? Líní, ale nervózní? Můžete zakoušet celou řadu protichůdných emocí a všechny jsou v pořádku. Poté, co si tyto pocity uvědomíte, začněte jednat.

Počítejte s menším objemem práce

Nepřepalte začátek, jinak hrozí, že se uprostřed procesu unavíte a nebude se vám chtít dělat už vůbec nic. Někde bývá začátek roku chaotický, v některých firmách je leden a únor mrtvé období.

Pandemie nás stále všechny zpomaluje, proto se nenechte zdržovat tím, že se necháte zahltit nereálnými očekáváními.

Plánujte, i když to z duše nenávidíte

Víte, co vás absolutně nejvíc na světě zdržuje od práce? Prvenství nezískal mobilní telefon ani brouzdání na webech se sezonními slevami. Je to absence plánu. Vše se dá zvládnout, pokud máte úkoly rozvržené – pokud jste však zavilí odpůrci plánování, chcete vše nosit v hlavě a pracovat tak trochu spontánně, ztrácíte moře času.

Přemýšlejte o tom, co potřebujete stihnout v horizontu měsíce, týdne a dne. Podle toho uzpůsobte své priority.

Zloděj pozornosti

Dřív to byl upovídaný kolega, nyní je to hlavně telefon. Jakmile ho dostanete znovu do ruky, ani nevíte jak, a už posté kontrolujete e-mail, hledáte příspěvky na LinkedInu nebo zase scrollujete na Instagramu. Vteřiny se mění na minuty a vy jste stále nezačali s tou výroční zprávou.

Úporné myšlenky

Hlas, který vám neustále něco našeptává – ať už seznam potravin, ze kterých si chcete uvařit večeři, nebo název seriálu, který si přejete už dlouho zhlédnout –, se dá nejlépe umlčet kusem papíru a tužkou. Napište si na něj všechny své pochody mysli a pak v klidu začněte s řešením úkolů.

Jedno okno vládne všem

Naši pozornost výrazně tříští, když máme na počítači otevřených několik oken prohlížeče zároveň. Stejně se nemůžete dívat na všechny najednou, ale podvědomě přitom máte pocit přehlcení. Pokud to vaše práce umožňuje, nechte si otevřené jen jedno hlavní okno. Pokud píšete textový dokument nebo připravujete tabulku, pravidlo je stejné.