Francouzský gastronomický průvodce Michelin ve svém prvním díle věnovaném ruské metropoli udělil hvězdy devíti moskevským restauracím. Hlavní město Ruska se tak stalo prvním v postsovětském prostoru, které má své michelinské restaurace.
Celkem se v prvním vydání prestižního průvodce objevilo 69 moskevských podniků. Sedm restaurací přitom získalo jednu hvězdu, dva podniky obdržely po dvou hvězdách, nejvyšší možné tříhvězdičkové ohodnocení zatím nemá žádný moskevský šéfkuchař.
Jednou hvězdou Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy dává výtečným podnikům, které stojí za zajížďku, a tři hvězdy obdrží výjimečné kuchyně, které stojí za zvláštní cestu.
„Na ruské kulinářské scéně se v posledních třiceti letech objevilo několik nových trendů ztělesňovaných talentovanými šéfkuchaři, kteří se věnují vyzdvihování kvality lokálních produktů jako je vladivostocký krab, borodinský chléb, halibut z Murmansku a smetana – zakysaný krém používaný k přípravě hovězího stroganoff,“ uvedli v prohlášení autoři michelinského průvodce ještě před slavnostním zveřejněním nového průvodce a oceněných restaurací.
Ředitel michelinského průvodce Gwendal Poullennec agentuře Ria Novosti už dříve řekl, že rozhodnutí o rozšíření gastronomického průvodce do dalších ruských měst zatím nepadlo.
Michelin, označovaný za bibli gastronomie a známý přísnými standardy, vydal svého prvního průvodce v roce 1900, hvězdičkový systém zavedl ve 20. letech 20. století, píše Reuters. V Rusku byl podle svého prohlášení aktivní do bolševické revoluce v roce 1917.