Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Dýně a jablka stranou, perfektní podzimní dezert může mít mnohem rozmanitější podoby. A jednou velice sympatickou je tento snadný dort s vláčným fíkovo-oříškovým korpusem a nadýchaným medovým krémem z mascarpone. Vše je ovoněno čajem Earl Grey, který moučníku dodá jemnou chuť bergamotu.
Na ochucení si připravte:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 sáčky čaje Earl Grey
Na dva 20cm korpusy:
- 4 velké fíky (300 g) & vrchovatou lžíci mouky
- 50 g lískových nebo pistáciových ořechů (lze vynechat)
- 150 g změklého másla
- 120 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 250 g hladké špaldové nebo bílé pšeničné mouky
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 1 špetku soli
Na krém & ozdobu:
- 6 lžic džemu, nejlépe fíkového
- 250 g mascarpone
- 30 g změklého másla
- 4 lžíce lesního medu
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 3 až 6 čerstvých fíků
- 3 lžíce lískových nebo pistáciových ořechů (lze vynechat)
- 3 lžíce medu na pokapání
Postup
- Smetanu přiveďte k varu, vhoďte do ní čajové sáčky, nechte 7 minut louhovat, vyndejte je a pořádně vyždímejte. Polovina šlehačky přijde do těsta, polovina do krému (ta ovšem musí zcela vychladnout).
- Z omytých fíků odkrojte stopku, nakrájejte je na kousky a smíchejte s trochou mouky, díky tomu neklesnou v těstě všechny ke dnu. Ořechy nahrubo nasekejte. Jednu klasickou dortovou nebo dvě menší 18 až 20cm formy vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Změklé máslo s cukrem šlehejte 5 minut elektrickým šlehačem do pěny, přidejte vejce a šlehejte dalších 5 minut. Vmíchejte polovinu ochucené smetany, mouku, kypřicí prášek, sůl, fíky a ořechy. Těsto rozetřete do forem a pečte při 180 °C asi 35 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Uvolněte z formy a nechte vychladnout. Pokud jste pekli jeden velký korpus, jednou ho potom prokrojte.
- Zbytek vychlazené smetany vyšlehejte do tuha. Mascarpone prošlehejte s medem a vanilkou a opatrně zapracujte ke šlehačce.
- Spodní korpus potřete džemem a polovinou krému, přiklopte druhou částí těsta a potřete zbylým krémem. Pokud nemáte cukrářské ambice, raději než se snažit vše (ne)dokonale uhladit, krém rovnou naneste v lehce rustikální formě.
- Těsně před podáváním ozdobte dalšími fíky a sekanými oříšky a pokapejte medem.