Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Že se s jídlem nehraje? S tím tak úplně nesouhlasíme! Ne nadarmo se říká, že se jí i očima. Ořechový koláč s jablečnými růžičkami sice vyžaduje chvilku trpělivosti, nicméně odměnou vám bude nejen efektní vzhled, ale také lahodný křehký korpus, jemná krémová náplň a šťavnatá jablka navrch. A co si budeme, koláč bude stejně dobrý, když ho plátky jablek prostě jen „sprostě“ obložíte.
Na formu o průměru 26 cm potřebujete:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g hladké pšeničné nebo bezlepkové mouky
- 80 g změklého másla
- 1 vejce
- 30 g hnědého cukru
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 80 g hnědého cukru
- 30 g hladké pšeničné nebo bezlepkové mouky
- 1 vejce
- Kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na jablka:
- 3 velká červená jablka
- Šťáva z 1 citronu
- 100 g cukru krupice
- 500 ml vody
Postup
- Všechny suroviny na těsto rozmixujte nebo rychle zpracujte ručně, zabalte do fólie a nechte asi 20 minut zpevnit v lednici.
- Mezitím si připravte jablka. Vodu s cukrem a citronovou šťávou přiveďte k varu. Z omytých jablek odkrojte dužinu ze čtyř stran tak, aby zbyl jen jádřinec. Dílky pokrájejte hodně ostrým nožem na tenké plátky a asi 2 minuty je povařte v oslazené vodě, aby změkly a šly ohýbat, ale stále držely tvar. Jablka sceďte (vodu zatím nevylévejte) a nechte trochu vychladnout.
- Rukama pak vychlazené těsto natlačte do koláčové formy (prima jsou ty s odnímatelným dnem), případně ho rozválejte a do formy přeneste, dno několikrát propíchejte vidličkou, zakryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte fazolemi nebo jinou luštěninou a dejte na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C předpéct.
- Mezitím prošlehejte všechny suroviny na krém. Vlijte ho na předpečený korpus (bez papíru a luštěnin!) a pečte dalších 15 minut.
- Vždy asi 6 plátků jablek vyskládejte přes sebe tak, že se budou zhruba z třetiny překrývat, a srolujte je do růžičky. Odkládejte těsně vedle sebe na talíř nebo do muffinových formiček, aby se nerozjížděly.
- Růžičky pak vyskládejte na předpečenou náplň a ještě asi na 15 minut vraťte do trouby. Mezitím zprudka povařte vodu z vaření jablek na hustý, až karamelový sirup, kterým po upečení růžičky potřete.