Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Známý francouzský toust je ve své domovině nazýván též Pain Perdu neboli ztracený chléb. Jedná se vlastně o chléb, který je den či dva starý, a mohl by tím pádem být v mnoha případech zatracen. Ale v tomto ne! Se správnou úpravou vyšvihnete takový chléb do nebes a starší pečivo budete mít rázem v oblibě – je vhodné zejména z důvodu, že do sebe tekutinu, ve které se namáčí, krásně nasákne, aniž by se z ní ale rozmočilo a znehodnotilo.
Pain Perdu se nejčastěji připravuje právě z bílého toustového chleba, ale použít můžete vesměs jakékoliv (zejména bílé) pečivo. Vyzkoušejte Pain Perdu z vánočky, kterou máte v těchto dnech dost možná na svátečním stole. Pokud jste to s jejím množstvím přepískli, třeba vám její transformace ve francouzský toust přijde na chuť. A věřte, že přijde. Můžete si připravit skvělou snídani nebo Pain Perdu podávat jako dezert. V obou případech si znamenitě pochutnáte. Úžasnou chuť opečeného pečiva dolaďte už jen čerstvým ovocem a javorovým sirupem.
Na 2 porce potřebujete:
- 2 velká vejce
- 45 ml 12% smetany na vaření
- ¼ lžičky skořice
- 8 g vanilkového cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- špetku muškátového oříšku
- 6 silnějších plátků vánočky
- 2 lžíce přepuštěného másla
- moučkový cukr na posypání
- ovoce na ozdobu (fíky, physalis, hrušku, borůvky…)
- javorový sirup na přelití
Postup
- V hlubším širším talíři smíchejte vejce, smetanu, skořici, vanilkový cukr a extrakt. Na směs postrouhejte špetku muškátového oříšku a vše metličkou pečlivě prošlehejte. Alespoň den starou vánočku nakrájejte na silnější plátky (asi 1,5 cm široké). V připravené směsi je namočte důkladně z jedné i druhé strany a nechte je tekutinu chvilku nasáknout. Namáčení si ideálně rozdělte na jednotlivé porce – namočte nejprve tři plátky a v druhém kole zbylé tři. Po nasáknutí všech kousků vánočky by neměla v talíři zbýt žádná tekutina, a to je žádoucí.
- V široké pánvi rozpusťte máslo a vložte obalené plátky vánočky. Na opékání používejte vždy jen máslo (nikoliv olej) – to dodává Pain Perdu ten správný oříškový až karamelový tón chuti.
- Opékejte najednou všech 6 kousků, pokud se vám vejdou pohodlně na pánev, případně opět rozdělte na jednotlivé porce (aby byla každá porce při konzumaci stále příjemně teplá). Vánočku opékejte z obou stran 2 až 3 minuty. V momentě, kdy už se budou plátky dopékat z druhé strany, posypte všechny bohatě moučkovým cukrem skrze malé sítko a znovu otočte na již opečenou stranu. Nechte je tam už jen necelou minutu a poté je vyndejte. Moučkový cukr vánočky nejen parádně dosladí, ale budou díky němu zvenčí krásně křupavé. Uvnitř zůstanou měkké a odmění vás úžasnými chutěmi, které do sebe nasákly z připraveného těstíčka.
- Na talíř přes sebe vyskládejte tři plátky vánočky a posypejte je kousky libovolného ovoce – my použili fíky, borůvky, physalis a červenou hrušku. Vánočkové Pain Perdu můžete znovu lehce posypat moučkovým cukrem, ale nezapomeňte především na přelití javorovým sirupem. Hotová delikatesa je na světě! Užijte si tu skvělou chuť!