Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Možná jste se vrhli do novoročního předsevzetí „jíst zdravě“ a už teď vám schází sladké dobroty. Výživný a chuťově rozmanitý salát s batáty vám tuto „cukrovou odvykačku“ pomůže překlenout, a navíc vás příjemně zasytí díky obsahu bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Přirozeně sladké batáty nejsou žádný hřích, naopak jde o velice zdravou zeleninu s vysokým obsahem vitaminu C a schopností například působit preventivně proti rakovině. Využít je můžete nejen ve slaných pokrmech, ale dokážou dodat sladkou chuť moučníkům, které se tak obejdou i bez cukru.
Na 2 velké nebo 4 přílohové porce potřebujete:
- 80 g quinoy
- 300 g batátů (po oloupání)
- Olivový olej
- 3 hrsti baby špenátu
- Hrst dýňových semínek
- 1 plná lžíce najemno pokrájeného estragonu
- 2 lžíce dýňového oleje
- 1 lžíce limetkové šťávy
- Sůl
- Případně hrst rozdrobeného sýru feta
Postup
- Quinou uvařte v osolené vodě doměkka a nechte zchladnout.
- Batáty nakrájejte na malé kostičky a nasypejte do mísy. Zakápněte trochou olivového oleje – bude stačit 1 lžíce. Promíchejte, aby se batáty v oleji obalily, a poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 190 °C (horkovzduch) doměkka. Bude to trvat 15 až 20 minut.
- Špenát vložte do velké mísy. Přidejte quinou a batáty, dýňová semínka a estragon. Ve vedlejší mističce prošlehejte dýňový olej, limetkovou šťávu a větší špetku soli. Dresinkem zalijte salát a zlehka promíchejte. Ihned servírujte. Nakonec můžete posypat sýrem a dodat tak do salátu ještě více bílkovin.