Nákupy a prodeje umění. Nová jména, která se vyplatí sledovat. Stará jména, která se vyplatí kupovat. Česká i mezinárodní umělecká scéna zblízka. Forbes Art je pravidelný souhrn, který vám naservíruje to nejzajímavější, co se v umění a na uměleckém trhu děje. Jednou měsíčně. Na jednom místě.


Nové soukromé galerie trhají rekordy

Událostí uplynulého měsíce bylo na domácí umělecké scéně bezpochyby otevření Kunsthalle Praha, největší soukromé instituce v zemi financované čistě z privátních zdrojů.

Není to však jediný přírůstek na pražské galerijní scéně. Na podzim se v ikonické budově někdejšího bruselského pavilonu Expo 58 otevřel nový prostor Expo 58 ART, který tento víkend zahajuje úvodní expozicí.

Potkávají se tady oleje a práce na papíře dvou slavných pařížských exulantů Františka Kupky a Alfonse Muchy. Pojistná hodnota vystavených uměleckých děl dosahuje dvou a půl miliardy korun. Vlastníkem budovy i nové galerie je majitel aukčního domu Adolf Loos Apartment and Gallery, jenž stojí za několika rekordními prodeji Kupkových obrazů.

Bohatí vkládají své jmění do prezentace umění i v cizině. Francouzský miliardář a sběratel Xavier Niel koupil za víc než 200 milionů eur historický hotel Lambert v Paříži. Ten kdysi v literárních salonech hostil i Voltaira či Rousseaua. Podle agentury Bloomberg bude sloužit jako sídlo Nielovy kulturní nadace. Objekt ze seznamu světového dědictví UNESCO koupil od katarského prince Abdalláha bin Chalífa Ál Thání.


Vlny protestů i NFT na podporu Ukrajiny

Uplynulé týdny byly rozpálené emocemi a protesty. Části umělecké scény se dlouhodobě nelíbí podnikatelské aktivity zakladatele Kunsthalle Petra Pudila a přišli to vyjádřit před novou instituci.  

Vlnu protestů mezi umělci zvedla ruská invaze na Ukrajinu. Kyjevský umělec Aljoscha se sám 22. února vyhradil proti válce, když se před monumentálním památníkem Vlasti v Kyjevě, který připomíná ruské vítězství ve druhé světové válce, sám změnil na živou sochu.

Aljoscha, intervention-Bequia-bioism

Aktivistka Naděžda Tolokonnikova, zakládající členka protestní umělecké skupiny Pussy Riot, vytvořila ve spolupráci s Trippy Labs a Pleasr DAO „ukrajinské DAO“. Edice obsahuje deset tisíc ukrajinských vlajek vyražených na blockchainu Ethereum. Vyjde také unikátní NFT edice modrožluté vlajky


Hirstův podvod

Pamatujete na lebku pokrytou diamanty od Damiena Hirsta a její senzační prodej? V roce 2007 se hodně diskutovalo o její výrobní i prodejní ceně. Po úniku informací o údajné významné slevě nabízené potenciálním kupcům byl najednou jako zázrakem zveřejněn omračující prodej za padesát milionů liber, hrazený příhodně v hotovosti.

Po patnácti letech Hirst v rozhovoru pro New York Times přiznal barvu! Jedno z jeho nejdražších děl se ve skutečnosti neprodalo. Falešný prodej přitom napomohl Hirstově mimořádně úspěšným aukčním prodejům v letech 2007 až 2008, kdy za svá díla inkasoval stovky milionů dolarů.


Art Basel uspořádá nový pařížský veletrh

Asi nejznámější světový veletrh umění Art Basel nedávno oznámil, že k tradičním lokacím v Basileji, Miami a Hongkongu přidává Paříž. Ve francouzské metropoli jsou sběratelé na podzim zvyklí na tradiční FIAC. V médii přezdívané „válce veletrhů“ se tak strhla bitka především o prostory Grand Palais. Art Basel vyhrál a podle všeho to jeho mateřskou společnost MCH Group stálo na následujících sedm let deset milionů eur. FIAC si tak hledá novou pařížskou lokaci.