Širší investorská veřejnost ohledně převzetí populární sociální sítě Twitter nejbohatším mužem planety sdílí všeobecný optimismus, ale najdou se výjimky. Samozvaní, leč relativně úspěšní bořiči tržních mýtů ze společnosti Hindenburg Research mají nový shortovací cíl – Twitter.

Hindenburg postavil svůj byznys na shortování, tedy v podstatě sázkách na neúspěch akcií silně nadhodnocených veřejně obchodovaných společností a v minulosti si v tomto směru připsal několik velkých zářezů zejména v automotive segmentu.

Pokud jde o samotný Twitter, trh prý podle Hindenburgu ignoruje vzrůstající riziko toho, co by se stalo, pokud by Musk od dohody odstoupil. Pozice společnosti se také měla od oznámení dohody výrazně zhoršit a naopak největší světový dolarový miliardář má nyní silně navrch.

„Musk tady drží v rukávu všechny karty. Kdyby jeho nabídka na převzetí Twitteru za 44 miliard zítra zmizela, ekvita Twitteru by mohla klesnout ze současných výšin o padesát procent. V návaznosti na to existuje významné riziko, že bude obchod přehodnocen a uzavře se nakonec výrazně levněji,“ říkají populární shortaři.

Hindenburg na druhé straně nemá problém se samotným plánem Elona Muska na stáhnutí sociální sítě z burzy. „Muskovu myšlenku podporujeme a vidíme zde významnou šanci dokončit tento obchod za významně nižší cenu,“ prohlašuje Hindenburg ve své analýze.

Adresuje v něm také akcionáře Tesly, kteří by podle něj uzavření dohody za mnohem přívětivější cenu určitě ocenili, čímž se snaží dostat Muska pod akcionářský tlak.

Sám Elon odpověděl na popíchnutí od Hindenburgu – jak jinak – tweetem: „Zajímavé. Neměli byste ale občas zapomínat dívat se na život i z té lepší stránky,“ odpovídá na konto podsouvaného návrhu. Odstoupení od obchodu by ostatně zřejmě pro Muska neprobíhalo tak hladce, jak to slavní shortaři malují.

Dohoda o akvizici Twitteru obsahuje smluvní pokutu ve výši jedné miliardy dolarů, ze které by se určitě nedokázal vykroutit ani Musk. S tím ale shortaři počítají, pokuta má být podle nich mnohonásobně vykompenzována výrazně nižší hodnotou obchodu v okamžiku, kdy by se začalo jednat o jeho nových podmínkách.

Musk má sice podle smluvních podmínek povinnost obchod zrealizovat v každém případě, pokud se prokáže, že má na jeho realizaci dostatek prostředků, tato formální podmínka ale údajně nebývá v praxi příliš často vymáhána a Twitter, který má sám máslo na hlavě, asi také nebude příliš píchat do vosího hnízda.

Pomineme kalkul na to, že by možná mohla Muska zaujmout myšlenka výrazně levnějších nákupů. Co dalšího Hindenburg ještě přimělo otevřít na akciích sociální sítě své krátké pozice?

Podle Hindenburgu rychlost, s jakou Twitter po krátkém váhání po nabídce sáhl, dokazuje, jak moc byla Muskova nabídka velkorysá ve srovnání se všemi alternativami. Od okamžiku, kdy Musk koupil ve společnosti svůj 9,2procentní podíl, se podle shortařů stalo hned několik věcí, které zhoršují pozici slavné sociální sítě a ohrožují nastavený kurz dohody.

První z nich je propad amerického technologického trhu Nasdaq o zhruba 17,6 procenta. A to ve stejné době, tedy těsně před uzavřením obchodu, akcie Twitteru posílily o 23 procent. Tyto jindy relativně slabé akcie tak díky Muskovi předvádějí podle shortařů o více než čtyřicet procent lepší výkon než celý index.

Pokud by k obchodu s Muskem nakonec nedošlo, měla by podle Hindenburgu hodnota akcií společnosti odpovídat asi 31,5 dolaru za akcii. Ty se ale ještě v pondělí před zveřejněním průzkumu obchodovaly téměř za 49 dolarů a aktuální cena osciluje okolo 48 dolarů za akcii.

Tomu ale v žádném případě neodpovídají například první kvartální výsledky letošního roku, které firma zveřejnila tři dny po akceptování obchodu, 25. dubna. Nebýt dohodnutého obchodu, kvartální výsledky by nejspíše vedly k dalším velkým propadům, protože nebyly započítány v původní ceně akcií. Twitter v nich přiznal nejpomalejší růst příjmů za šest měsíců a připustil, že kvůli chybě nadhodnocoval počet často aktivních denních uživatelů.

Nové přiznání navíc přichází ani ne půl roku poté, co společnost musela z podobných důvodů zaplatit pokutu 809 milionů dolarů. Hindenburg navíc firmu podezírá z toho, že v nadhodnocování počtu aktivních uživatelů pokračuje i nadále.

Firma sice za první čtvrtletí ohlásila tržby 1,2 miliardy dolarů, výdaje ale přesáhly 1,33 miliardy dolarů, takže se ve skutečnosti ocitla ve ztrátě 128 milionů dolarů. Za rostoucí výdaje může údajně pětatřicetiprocentní nárůst provozních nákladů.

Třetí důvod je jednoduchý, Musk dal jasně najevo, že pokud obchod nedopadne, zbaví se svého současného podílu ve společnosti. Ten z něj sice již nedělá největšího akcionáře společnosti, ale podíl přes devět procent je pořád dostatečný na to, aby to v případě prodeje dokázal s trhem pořádně zahýbat.

Největší ironií je, že se Hindenburg, shortující akcie Twitteru, v celém příběhu vykresluje jako ten, kdo se snaží Muskovi pomoci. Předražený Twitter totiž podle nich vytváří silný tlak nejen na Muska, ale hlavně na Teslu, ať již kvůli ztrátě její ekvity, nebo vlivem mnohem větší dluhové zátěže. Jsou ti chlapci ale hodní, to se musí nechat.