Cestovní ruch se vzpamatovává z pandemie. A sen o opalování se na nejkrásnějších evropských plážích se tak konečně může stát skutečností.

V žebříčku European Best Destinations (EBD), který sestavuje síť EDEN (European Destinations of Excellence) Evropské komise, si v roce 2022 vybere každý. Od zlatavého písku a odlehlých skrytých pláží pro romantickou nebo rodinnou dovolenou až po nedotčenou přírodu a bohatou nabídku vodních sportů.

Vybraných dvaadvacet pláží získalo nejvíce hlasů od tisíců cestovatelů z 82 zemí. Na prvním místě se letos umístila pláž Porto Santo z portugalského souostroví Madeira. Vysoké hodnocení získaly také pláže ve Španělsku, v Řecku a Itálii.

1. Pláž Porto Santo, Madeira, Portugalsko

Porto Santo | Foto European Best Destinations / Henrique Seruca

Zlaté, slunečné a bezpečné. Madeirské ostrovy představují spojení přírody, wellness, sportu, gastronomie, golfu i nicnedělání.

Souostroví, jehož hlavními reprezentanty jsou ostrovy Madeira a Porto Santo, bylo sedm let vyhlašováno za jedno z nejkrásnějších na světě. Během pandemie covidu-19 bylo zvoleno nejbezpečnější destinací a jeho pláž se umístila na prvním místě letošního žebříčku nejlepších pláží v Evropě. V první desítce se dohromady umístily tři pláže z těchto ostrovů.

Zlatavá písečná pláž Porto Santo, která se v letošním žebříčku umístila na prvním místě, je světově proslulá léčivými účinky svého písku. „Během svého pobytu si nenechte ujít návštěvu golfového hřiště Porto Santo, které je považováno za jedno z nejkrásnějších na světě,“ doporučuje EBD. „Večer si vychutnejte úchvatný západ slunce s madeirským vínem.“

Porto Santo je také světově proslulá hotely, které na ni do jednoho nabízejí přímý přístup.

2. Pláž Bolonia, Tarifa, provincie Cádiz, Španělsko

Bolonia | Foto European Best Destinations / Quintanilla

Provincie Cádiz v Andalusii na jihozápadě Španělska je nádhernou destinací s kilometry písečných pláží při pobřeží. Město Cádiz je nejstarším v západní Evropě. Nezkrotná pláž Bolonia se pyšní písečnými dunami táhnoucími se do tyrkysové vody a výhledem na pobřeží Afriky.

Oblast nabízí římské ruiny, turistické stezky, šnorchlování a další vodní sporty. Pokud si chcete odpočinout ve stínu, můžete zajít do některého z rustikálních plážových barů.

3. Pláž Seixal, Seixal, Madeira, Portugalsko

Seixal | Foto European Best Destinations / JoelSantos

Pláž Praia do Porto do Seixal byla vybrána jako jedna z nejkrásnějších pláží v Evropě pro svůj sopečný černý písek, křišťálově čistou vodu, neuvěřitelně krásné útesy a bujnou vegetaci. Tato pláž nabízí restaurace, sprchy, toalety a ubytování s výhledem na Atlantický oceán a útesy.

V dnešní neklidné době se Madeira stala oblíbeným útočištěm pro bezpečnou dovolenou, která spojuje přírodu, dobrodružství, gastronomii, outdoorové sporty a zábavu. Pláž je vzdálená jen několik minut od města Porto Moniz, jehož chloubou jsou přírodní bazény.

4. Cala Goloritze, Sardinie, Itálie

Cala Goloritze | Foto European Best Destinations / Stelios Androulidakis

Divoká pláž Cala Goloritze na Sardinii je dostupná pouze lodí nebo pěšky, a to stinnou cestou, která není přístupná osobám se sníženou pohyblivostí nebo s kočárky.

V zájmu ochrany tohoto úžasného místa je přístup na pláž regulován a platí se za něj. Vstupné je šest eur na osobu, parkování je zdarma. Pokud chcete mít fotku jako z pohlednice, zastavte se také na Punta Salinas.

Cala Goloritze je jednou z nejkrásnějších pláží a jedním z nejlepších skrytých klenotů Itálie.

5. Pláž Mitjaneta, Menorca, Baleáry, Španělsko

Mitjaneta | Foto European Best Destinations / Pawel Kazmierczak

Ostrov Menorca je posetý plážemi, které patří k nejkrásnějším ve Španělsku. „Pláž Mitjaneta je prostě kouzelná,“ říká EBD. „Přijďte se vykoupat do tyrkysové vody o teplotě 29 stupňů a užít si jemný písek na této malé, ale romantické pláži.“

6. Pláž Monolia, Lichadonisia, Řecko

Monolia | Foto European Best Destinations / Stelios Androulidakis

Pláž Monolia na řeckém souostroví Lichadonisia, známá také jako „řecké Bahamy“, je přístupná pouze lodí.

Tento odlehlý „tajný ráj“ je největším z komplexu ostrovů jediné vulkanické formace. Nachází se zde restaurace s barem, která je mezi návštěvníky z výletních lodí oblíbená. Zpáteční jízdenka na plavbu stojí deset eur a zahrnuje pronájem lehátka.

7. Baia delle Zagare, Vieste, Apulie, Itálie

Baia delle Zagare | Foto European Best Destinations / Stefano Valeri

Itálie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí Evropy a její četné pláže patří k nejoblíbenějším místům na letní dovolené. Spojují relaxaci, gastronomii, přírodu, sport a kulturu. Ačkoli se nejedná o soukromou pláž, vstupuje se na Baia delle Zagare přes hotel, který se nachází nad pláží.

„Pokud si chcete toto výjimečné místo opravdu užít, pronajměte si loď a objevte skryté jeskyně a tajné pláže,“ doporučuje EBD.

8. Elafonisi, Kréta, Řecko

Elafonisi | Foto European Best Destinations / Eva Bocek

Pláž na ostrově Elafonisi, která je jednou z mála pláží s růžovým pískem na světě, je zároveň jednou z těch nejkrásnějších v Evropě. Nabízí křišťálově čistou a mělkou vodu, jemný barevný písek a nádherné prostředí.

Elafonisi je podlouhlý poloostrov na jihozápadním cípu Kréty. Několikrát je vodou rozdělený na dvě části, a působí proto dojmem samostatného ostrova. Chráněná oblast je obklopena písečnými dunami, narcisy a jalovci.

Žijí zde ohrožené mořské želvy a několik dalších vzácných živočichů a rostlin. Z tohoto důvodu je zakázáno odnášet odsud jakékoli rostliny, zvířata, mušle nebo písek. „Nezůstávejte u placených lehátek a pokračujte rovnou k potokům, kde je méně lidí a je to zdarma. Pokud si chcete odpočinout, lehátko se slunečníkem stojí deset eur na den,“ radí EBD.

Rozhodně si s sebou vezměte šnorchl, abyste mohli pozorovat bohatý podmořský život. V blízkosti se nachází velké bezplatné parkoviště.

9. Pláž Santa Giulia, Porto Vecchio, Korsika, Francie

Santa Giulia | Foto European Best Destinations / Pawel Kazmierczak

Pláž Santa Giulia v Porto Vecchio na jihu Korsiky je jednou z nejkrásnějších pláží ve Francii a pravděpodobně také nejlepší pláží Korsiky.

Laguna na úpatí hory, která leží v zátoce ve tvaru podkovy, skrývá dokonalý bílý písek, tyrkysovou vodu a borovice. Mírně se svažující pláž je ideální pro malé děti. Santa Giulia nabízí také vodní sporty a plachtění. Jezero na druhé straně laguny je pokladnicí korsické flóry a fauny.

Cash je king
Vydání Forbesu Cash je king

10. Pláž Hel, poloostrov Hel, Polsko

Hel | Foto European Best Destinations / Shaiith

Jen něco málo přes hodinu cesty od Gdaňsku, který je považován za jedno z nejkrásnějších měst v Evropě, se nachází poloostrov Hel. Navzdory svému názvu je to podle EBD ráj na zemi.

Na tomto obrovském písečném pásu, dlouhém 35 kilometrů a širokém až tři kilometry, si každý najde to své. EBD doporučuje půjčit si kolo a objevovat na něm všechny krásy tohoto jedinečného poloostrova. Pokud máte čas a jste sportovně založení, můžete se vydat na cyklistický výlet podél polského pobřeží. Kolo si můžete vypůjčit ve Świnoujście a vydat se na přibližně dvacetihodinovou cestu směrem na poloostrov Hel.

Polsko je jednou z nejkrásnějších zemí Evropy a poloostrov Hel s výhledem na ruskou enklávu Kaliningrad je klenotem čisté přírody.

11. Porto Katsiki, Lefkada, Řecko

Porto Katsiki | Foto European Best Destinations / Balata Dorin

Pláž Porto Katsiki, známá také jako „kozí pláž“, se nachází na ostrově Lefkada a je jednou z těch nejkrásnějších v Řecku. Dříve byla tato pláž přístupná pouze kozám, které jako jediné dokázaly vylézt i na ty nejstrmější skály. Později zde byly vybudovány cesty. Pro objevení tohoto skrytého klenotu stačí zaparkovat a sejít dolů po schodech.

12. Calanque d’En Vau, Marseille, Francie

Calanque d’En Vau | Foto European Best Destinations / Daniel Pahmeier

Calanque d’En Vau mezi Marseille a Cassis rovněž nese titul jedné z nejkrásnějších tajných pláží Francie.

Na tuto úžasnou pláž se dostanete po půldruhé hodiny dlouhé túře nedotčenou přírodou parku Calanques plnou útesů a borovic. Nezapomeňte si vzít lahev vody, jídlo a dobré boty.

13. Pláž Agios Konstantinos, Astypalaia, Řecko

Agios Konstantinos | Foto European Best Destinations / Yannik Photography

Tato pláž bude vyhovovat těm, kteří hledají slunce, křišťálově čistou vodu a nicnedělání, i těm, kteří touží po pohybu. Můžete se vydat na osmikilometrovou turistickou stezku podél pobřeží, která začíná právě na této pláži.

Pokud chcete zažít opravdu výjimečnou dovolenou v Řecku, na této pláži na vás čeká hrad, mlýny, krásná modrá obloha, klidné moře i malá restaurace s čerstvými rybami.

14. Pláž Cavoli, Elba, Itálie

Cavoli | Foto European Best Destinations / Stefano Valeri

Pláž Spiaggia di Cavoli na ostrově Elba leží v malé zátoce. Je rozdělena na soukromou část vyhrazenou pro okolní hotely a na část veřejnou. Jako jedna z nejznámějších pláží ostrova Elba s křišťálovým mořem, zlatavým pískem a jedinečným mikroklimatem však bývá v létě přeplněná.

Protože je orientována na jih a kopec Monte Capanne chrání záliv před severními větry, je zde vždy mírné klima, díky němuž se zde dá koupat i mimo sezonu. Lidé proto tuto pláž navštěvují od března do listopadu.

15. Pláž Cala Sa Boadella, Lloret del Mar, Španělsko

Cala sa Boadella | Foto European Best Destinations / Osvaldo Mussi

Jednou z nejkrásnějších pláží ve Španělsku je Platja de sa Boadella. Nachází se zde malá chata, kde můžete posedět s výhledem na záliv. Polovina pláže je nudistická a část je určena pro nenudisty. „Soužití jde skvěle,“ říká EBD.

16. La Sorgente, Portoferrai, Elba, Itálie

La Sorgente | Foto European Best Destinations / Leonori

Pláž Spiaggia La Sorgente se nachází na severním pobřeží Portoferraio, které je jedním nejfotografovanějších míst na ostrově.

„Milujeme křišťálově čistou vodu, krásné bílé kameny a vůni borovic, které tuto malou, divokou a tajnou pláž obklopují,“ říká EBD. Sorgente, nazývaná také Acquavivetta, je malá, asi osmdesát metrů dlouhá pláž, která je jako klenot zasazena mezi – pro tuto oblast typické – bílé útesy.

Moře zde mění odstíny od modré přes smaragdově zelenou až po tmavě modrou v hlubších místech. Je však třeba dbát na opatrnost. Nejedná se o písečnou pláž a voda se svažuje prudce do hloubky, a není tak ideální pro rodiny s malými dětmi.

Je také spojená s další velmi oblíbenou pláží Sansone.

17. Cala dei Gabbiani, Sardinie, Itálie

Cala dei Gabbiani | Foto European Best Destination / dpVUE.images

Na tuto pláž se dostanete pouze lodí. Cala dei Gabbiani je jedním z klenotů pobřeží Baunei a zálivu Orosei na středovýchodním pobřeží ostrova. Chcete-li si vychutnat další z nejkrásnějších italských pláží, zaparkujte na placeném parkovišti Su Porteddu a vydejte se na nedalekou Cala Goloritze.

18. Pláž Grève Blanche, Bretaň, Francie

Grève Blanche | Foto European Best Destinations / Olrat

Grève Blanche se nachází v blízkosti měst Carantec a Roscoff v regionu Finistere v Bretani. Se svou písečnou pláží a tyrkysovou vodou vypadá jako pláž na Seychelách. Tato severně orientovaná pláž nabízí výhled na hrad Taureau a ostrov Callot a je obklopena stylovými vilami, které jí dodávají jedinečné kouzlo.

Říká se, že v Bretani můžete během jednoho dne zažít všechna čtyři roční období, kdy v jednu chvíli prší a zanedlouho je nádherně slunečno.

19. Pláž Cala Cipolla, Chia, Sardinie, Itálie

Cala Cipolla | Foto European Best Destinations / Elisa-Locci

Cala Cipolla je považována za jednu z perel Chiaského zálivu na jihu ostrova. Nachází se v úzkém zálivu a je dlouhá pouhých 150 metrů. Borovice a jalovce vám na pobřeží s jemným bílým pískem poskytnou vytoužený stín.

Díky klidnému moři a mělké vodě je tato pláž ideální pro rodiny s dětmi. Parkování je vzdálené 200 metrů od pláže a stojí pouhých pět eur na den. Na místě nenajdete žádné bary ani restaurace, ale v létě se u vstupu na pláž rozprostírají prodejní stánky.

20. Pláž Blanes, Katalánsko, Španělsko

Blanes | Foto European Best Destinations / Hans Geel

Blanes je se svými čtyřmi kilometry písečných pláží oblíbeným letoviskem v Katalánsku, známým jako vstupní brána na pobřeží Costa Brava. Na pláži je přítomen plavčík a je vhodná pro rodiny s dětmi.

Je také snadno dostupná z Barcelony a Girony. Přestože je pláž Blanes velmi oblíbená, najdete zde méně turistů než na severních sousedních plážích Lloret de Mar a Tossa de Mar.

21. Pláž Laga, Urdaibai, Baskicko, Španělsko

Laga | Foto European Best Destinations / Noradoa

Zlatavá pláž Laga v biosférické rezervaci Urdaibai patří k městu Ibarrangel ve španělském Baskicku. Vydejte se na výlet podél pobřeží a vychutnejte si nádherný výhled na pláž. Je považována za jednu z nejúžasnějších písečných oblastí na pobřeží Biskajského moře a je vhodná pro milovníky divoké přírody, pro surfaře i pro gurmány.

V okolí se nachází několik restaurací. Baskicko je známé jako jeden z regionů s největším počtem šéfkuchařů s hvězdou.

22. Pláž Cauco, Pobřeží Amalfi, Itálie

Cauco | Foto European Best Destinations / Aygul Sarvarova

Positano, Amalfi, Sorrento, Ravello, Praiano, Paiori, Minori patří k nejkrásnějším skrytým klenotům Itálie.

Pláž Spiaggia del Cauco je skrytá a klidná. Místní obyvatelé jí také říkají „pláž milenců“. Je však možné se k ní dostat pouze lodí. „Zastavte se na nedaleké pláži Erchie, půjčte si šlapadlo nebo kánoi a vydejte se na tuto tajnou, téměř soukromou pláž, kde zažijete jedinečné chvíle,“ říká EBD.