Pokaždé, když skotská vejce vařím, tak si říkám, proč se s něčím takovým vůbec morduji. A pokaždé, když je jím, táži se sama sebe, proč je vlastně nevařím častěji. Pokud se odvažujete do tohoto začarovaného kruhu také nastoupit, postupujte podle následujícího receptu a máte zaručeno, že se vám tyto šťavnaté karbanátky s vajíčkem s lehce tekoucím žloutkem povedou, a nejspíše si budete brzy podobné dotazy klást také.
Skotská vejce (pštrosí vejce) s citronovou kůrou a bylinkami
Na 4 porce potřebujete:
- 4 vejce
- 400 g mletého masa (čistě vepřového nebo mix s hovězím)
- 1 hrst nasekaných bylinek (hladkolistá petržel, pažitka, oregano)
- Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Sůl & pepř
Na obalení:
- Hladká mouka
- 1 vejce
- Panko strouhanka
- Řepkový olej nebo sádlo na smažení
Postup
- Začněte vařením vajec: vložte je do vroucí vody s trochou soli, 6.5 minuty povařte (pokud nemáte rádi tekoucí žloutek, tak vejce vařte o pár minut déle) a okamžitě pak zchlaďte vodou ledovou nebo přendejte do mísy s vodou a ledem. Nechte chvíli vychladnout a oloupejte. Upřímně si ale myslím, že to, jestli vejce půjdou dobře oloupat, je občas prostě ve hvězdách – do vody lze také přidat trochu octa, který naruší jejich skořápku, nebo nevařit vajíčka úplně čerstvá.
- Maso ochuťte sekanými bylinkami, citronovou kůrou (jen její žlutou částí, bílá je nahořklá), prolisovaným česnekem, dijonskou hořčicí, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Citronová kůra a jarní bylinky maso příjemně odlehčí, proto odolejte pokušení je vynechat. Vejce zlehka obalte v mouce, aby po nich maso neklouzalo.
- Maso rozdělte na 4 části, každou rukama zploštěte na tenkou placku (nebo vyválejte mezi dvěma pláty potravinářské folie), vložte na ni vajíčko, opatrně ji kolem něj spojte a rukama uhlaďte veškeré trhliny.
- Koule postupně obalte v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Panko je křupavější, ale poslouží i klasická. V tuto chvíli můžete skotská vejce odložit do lednice a vytáhnout až před dohotovením, maximálně je však skladujte do druhého dne.
- Karbanátky připravujte buď po jednom v úzkém kastrolu, nebo hrnci jenom tak velkém, aby se vám do něj všechny natěsno vešly. Je totiž potřeba, aby olej dosahoval téměř do poloviny jejich výšky, a čím menší hrnec bude, tím méně oleje spotřebujete.
- Skotská vejce smažte z obou stran dozlatova, celkem by to mělo trvat asi 6 minut. Na papírové utěrce nechte krátce vsáknout přebytečný tuk a podávejte, ideálně rozkrojené ostrým nožem, aby vyniklo vajíčko.
Tip: Tradičně se skotská vejce připravují z čerstvé klobásy, kterou jen vymačkáte ze střívka a už nemusíte dále ochucovat. Pokud neseženete opravdu kvalitní uzeninu (např. dobrou salsicciu) a přečtete si složení většiny vinných klobás, mleté vepřové vám bude najednou znít jako součást racionální výživy (a těch pár minut ochucování navíc jistě zvládnete).