Ty nejjednodušší věci jsou často také ty nejlepší. Třeba mražené banány – zmrazením zesládnou a jejich konzistence se změní na parádně krémovou a připomínající zmrzlinu. Pokud se vám často stává, že akutně potřebujete něco sladkého, mohla by to být volba pro vás – když zvolíte vysokoprocentní čokoládu s minimem cukru nebo kvalitní ořechové máslo, bude vás v mrazáku čekat zdravý a sytý dezert.

Banány v čokoládě jsou také výbornou volbou dezertu na večírky – zaprvé se do jejich výroby můžou zapojit hosté (a každý si tak vyrobit nanuk přímo podle svých představ) a zadruhé se nic nestane, když se na dezert nedostane – jednoduše si banány necháte v mrazáku na příště. V neposlední řadě pak můžete děti naučit na zdravější alternativu zmrzliny – připravte jim různé polevy a posypky a uvidíte, že vlastnoručně vyrobené nanuky je budou bavit stejně jako ty slazené a barvené kupované.

Banánové nanuky – mražené banány v čokoládě

Potřebujete:

  • Banány
  • Dřívka na nanuky či špejle 

Na namáčení:

  • Oblíbená čokoláda
  • Ořechové máslo

Na posypání:

  • Sekané či mleté ořechy (arašídy, pistácie, mandle, kokos atd.)
  • Lyofilizované ovoce
  • Jedlé květy (růže, levandule)
  • Drcené kakaové boby
  • Cukrové posypky, čokoládová rýže

Postup

  1. Zralé banány rozpulte, každý napíchněte na špejli (koupíte v domácích potřebách či papírnictví), položte na prkénko či plech vyložený pečicím papírem a dejte do druhého dne zamrazit. Pokud máte výkonný mrazák, stačí dvě hodiny.
  2. Před podáváním už stačí jen rozpustit čokoládu na plotně či v mikrovlnce (tam ji vždy po 30 vteřinách zamíchejte), přemístit do úzkého hrnku (díky tomu ji nebude potřeba takové množství) a banány v ní namáčet.
  3. Omočené nanuky odkládejte na pečicí papír a ihned sypejte připravenými posypkami, čokoláda rychle tuhne. Hodí se sekané či mleté ořechy a semínka, sušené ovoce, jedlé květy, kakaové boby nebo třeba barevné cukrové posypky a čokoládová rýže.
  4. Nanuky buď konzumujte rovnou, nebo je uložte do uzavíratelné nádoby do mrazáku na později.