Evropské ceny energií v úterý výrazně klesají. Děje se tak v reakci na snahu Evropské unie zmírnit energetickou krizi, která by s blížící se zimou mohla region uvrhnout do recese. V pondělí přitom cena německé elektřiny poprvé přesáhla rekordních tisíc eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu.

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, klesla v úterý dopoledne až o dvacet šest procent. Později část ztrát smazala a hodinu před polednem se obchodovala za 610 eur za megawatthodinu.

Pokles mírnila i cena plynu. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září v nizozemském virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility vykazovala v poledne pokles o 7,6 procenta na zhruba 252 eur za megawatthodinu. Minulý týden přitom vystoupala na nový rekord.

„O důvodech propadu cen elektřiny i plynu můžeme pouze spekulovat. Obchodníci mohou reagovat na úsilí evropských politiků situaci řešit. Nicméně na výprodeji se může podílet také výběr zisků účastníků trhu po dosažení tisícieurové úrovně,“ řekl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček a dodal, že nestabilitu na trhu s energiemi očekává také v příštích dnech.

K nestabilitě vede v posledních dnech nízký objem obchodů a tržní nejistota. Ruský Gazprom navíc kvůli údržbě plánuje od 31. srpna na tři dny uzavřít plynovod Nord Stream do Německa. Podle Tylečka by se mohly znovu objevit spekulace, že tok suroviny nebude obnoven. Pokud by měly reálný základ, ceny elektřiny i plynu by opět zamířily vzhůru.

Evropská unie se chystá krátkodobě zasáhnout, aby zmírnila prudce rostoucí náklady na elektřinu, které podporují inflaci a zvyšují riziko recese. Plynové zásobníky v regionu se rychle plní, což přináší určitou úlevu – a zvyšuje šance, že Evropa na nadcházející zimu s plynem vystačí.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pondělí uvedla, že Unie usiluje o vytvoření nástroje, který by přerušil vazbu mezi cenami plynu a elektřiny. Dodala také, že je nutné urychleně přijmout kroky, které vyřeší prudce rostoucí ceny.

Rovněž podle českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely musí Evropská unie oddělit ceny plynu od cen elektřiny. Síkela jakožto zástupce země předsedající Radě Evropské unie svolal na 9. září mimořádné setkání ministrů zodpovědných za energetiku. Projednávat se má návrh na stanovení maximální ceny plynu.

Španělský list El País v úterý napsal, že se Španělsko na schůzce chystá navrhnout, aby byl její systém zastropování cen elektřiny rozšířen na celou unii. Systém platí ve Španělsku a sousedním Portugalsku od poloviny července a podle prvních výsledků vedl ke zpomalení růstu cen pro koncové spotřebitele. Španělská ministryně Teresa Riberová chce také navrhnout omezení cen emisních povolenek.