Vaření bez masa není žádná nuda a dnešní recept je toho opět důkazem. Využijte sezonu hub a vykouzlete z nich velmi jednoduché, ale zároveň nápadité a pestré jídlo. Jaké houbové poklady v lese nejdete, ty použijte. Pečené houby s cizrnou, česnekem a tymiánem jsou chuťově velmi vyvážené a s jemnou máslovou kaší naprosto souzní. Dochucení pestem a zakysanou smetanou je už jen malým detailem, který dokáže v této kombinaci velmi příjemně překvapit.
Pečené houby s cizrnou, česnekem a tymiánem na jemné máslové kaši
Na 4 porce potřebujete:
- 750 g směsi čerstvých hub
- 400 g sterilované cizrny
- 6 stroužků česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 65 ml extra panenského olivového oleje
- několik snítek tymiánu
Na kaši:
- 800 g brambor (typ C)
- sůl
- špetka muškátového oříšku (lze vynechat)
- 80 g másla
- 200 ml plnotučného mléka
Na dokončení:
- bazalkové pesto
- zakysaná smetana
- asi 2 lžíce másla
- vločková mořská sůl
- čerstvý tymián
Postup
- Očištěnou směs lesních hub nakrájejte na menší i větší kousky a umístěte na plech. Přidejte opláchnutou a okapanou cizrnu (ideálně zbavenou slupky) a rozdrcené stroužky česneku. Vše osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nezapomeňte přidat několik snítek tymiánu. Promíchejte a rozprostřete po celé ploše plechu. Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 25 až 30 minut.
- Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě úplně doměkka. Vodu z hrnce slijte a nechte brambory chvilku odkryté vydýchat. Pak je rozšťouchejte nebo propasírujte přes lis na brambory (tím budou ještě trochu jemnější). Osolte, přistrouhejte muškátový oříšek (pokud chcete) a vmíchejte po kouskách máslo. Nakonec metličkou zašlehejte ohřáté mléko. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Houby s cizrnou vyndejte po uplynulém čase z trouby a teplotu zvyšte na 250 °C. Obsah plechu lehce promíchejte a vraťte ještě na 5 minut zpátky do trouby pro získání zlatavé barvy. Houby posledních pár minut pozorně sledujte, aby se nepřipálily.
- Kaši nandejte na talíř. Navrch naneste poctivou vrstvu opečených hub, pokapejte bazalkovým pestem, na stranu přidejte lžíci zakysané smetany a vše pokapejte troškou rozpuštěného másla. Posypejte špetkou vločkové soli a ozdobte čerstvými lístky tymiánu.
Kolik tekutiny do kaše: Konkrétní množství mléka (případně smetany) do bramborové kaše volte podle toho, k čemu ji podáváte. K pečeným houbám se bude hodit kaše jemnější a řidší, stejně jako třeba k rybám. U řízku či masa oceníte kaši zase o trošku hustší.