Vaření bez masa není žádná nuda a dnešní recept je toho opět důkazem. Využijte sezonu hub a vykouzlete z nich velmi jednoduché, ale zároveň nápadité a pestré jídlo. Jaké houbové poklady v lese nejdete, ty použijte. Pečené houby s cizrnou, česnekem a tymiánem jsou chuťově velmi vyvážené a s jemnou máslovou kaší naprosto souzní. Dochucení pestem a zakysanou smetanou je už jen malým detailem, který dokáže v této kombinaci velmi příjemně překvapit.

Pečené houby s cizrnou, česnekem a tymiánem na jemné máslové kaši

Na 4 porce potřebujete:

  • 750 g směsi čerstvých hub
  • 400 g sterilované cizrny
  • 6 stroužků česneku 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 65 ml extra panenského olivového oleje
  • několik snítek tymiánu

Na kaši:

  • 800 g brambor (typ C)
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku (lze vynechat)
  • 80 g másla
  • 200 ml plnotučného mléka

Na dokončení:

  • bazalkové pesto
  • zakysaná smetana
  • asi 2 lžíce másla
  • vločková mořská sůl
  • čerstvý tymián
info Foto ÚZSVM

Postup

  1. Očištěnou směs lesních hub nakrájejte na menší i větší kousky a umístěte na plech. Přidejte opláchnutou a okapanou cizrnu (ideálně zbavenou slupky) a rozdrcené stroužky česneku. Vše osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nezapomeňte přidat několik snítek tymiánu. Promíchejte a rozprostřete po celé ploše plechu. Dejte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 25 až 30 minut.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě úplně doměkka. Vodu z hrnce slijte a nechte brambory chvilku odkryté vydýchat. Pak je rozšťouchejte nebo propasírujte přes lis na brambory (tím budou ještě trochu jemnější). Osolte, přistrouhejte muškátový oříšek (pokud chcete) a vmíchejte po kouskách máslo. Nakonec metličkou zašlehejte ohřáté mléko. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
  3. Houby s cizrnou vyndejte po uplynulém čase z trouby a teplotu zvyšte na 250 °C. Obsah plechu lehce promíchejte a vraťte ještě na 5 minut zpátky do trouby pro získání zlatavé barvy. Houby posledních pár minut pozorně sledujte, aby se nepřipálily.
  4. Kaši nandejte na talíř. Navrch naneste poctivou vrstvu opečených hub, pokapejte bazalkovým pestem, na stranu přidejte lžíci zakysané smetany a vše pokapejte troškou rozpuštěného másla. Posypejte špetkou vločkové soli a ozdobte čerstvými lístky tymiánu.
info Karel Pacák mladší, syn zakladatele a současný majitel Polstrinu

Kolik tekutiny do kaše: Konkrétní množství mléka (případně smetany) do bramborové kaše volte podle toho, k čemu ji podáváte. K pečeným houbám se bude hodit kaše jemnější a řidší, stejně jako třeba k rybám. U řízku či masa oceníte kaši zase o trošku hustší.