Jediné, co plackám ze sladkých brambor „chybí“, je maso. O přísun bílkovin se však postará příjemně křupavá quinoa. Placičky skvěle chutnají teplé i za studena, a proto si je můžete dopřát s různými typy příloh – od salátů po pečenou zeleninu. Krom toho se hodí i jako jídlo do krabičky – do školy, do práce či na výlety. Ačkoli se sladká chuť batátů perfektně vyvažuje s pikantním mátovým dipem a tato kombinace vás zajisté nepřestane bavit, výborně chutnají placičky i s česnekovým dipem.
Batátové placičky s quinoou a pikantním mátovým dipem
Na 2 porce / 8 placiček potřebujete:
- 500 g oloupaných batátů
- Olivový nebo sezamový olej na zakápnutí
- 60 g quinoy
- 1 malá červená cibule
- 1 stroužek česneku
- ½ lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce sezamového (příp. olivového) oleje
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mletého zázvoru
- Nastrouhaná kůra z ½ citronu
- Sůl
Pikantní mátový dip:
- 20 g lístků máty
- 50 g zakysané smetany
- 1 čerstvá chilli paprička jalapeňos
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce javorového sirupu
- Sůl
Postup
- Batáty nakrájejte na menší kusy. V míse zakápněte trochou oleje a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a při 190 °C pečte asi 30 minut doměkka. Nechte zchladnout, ale nemusíte čekat, až budou zcela studené.
- Quinou uvařte doměkka v osolené vodě. Nechte v cedníku okapat, pokud po vaření v hrnci zbylo trochu vody.
- Batáty rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přidejte quinou, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, škrob, olej, koření a sůl. Dobře promíchejte.
- Navlhčenýma rukama tvarujte placičky silné asi 1 až 1,5 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte na 210 °C 30 minut.
- Než se placičky upečou, rozmixujte ingredience na mátový dip. Dip servírujte k placičkám. Můžete podávat se salátem, pečenou zeleninou nebo jako součást větší hostiny.