Je vyhledávaným trenérem s nabitým kalendářem a to především díky svému osobitému přístupu ke cvičení. Tělo je podle něj propojené s psychikou víc, než si myslíme. „Pokud někdo trpí úzkostmi, poznám to na první pohled podle ramenou a hrudníku,“ tvrdí rehabilitační trenér Radek Laci.

Podle jeho zkušeností právě úzkostmi trpí každý druhý z jeho klientů, může za to dnešní uspěchaná doba a tlak na výkon. I takovým lidem se dá pomoci zařazením správných cviků a dechových technik.

Pohyb by podle něj měl být hlavně udržitelný a pravidelný. „Pokud cvičíme správně, stačí 15 minut denně, zato pravidelně,“ tvrdí Laci, podle něhož se však hodně lidí začne zbytečně znepokojovat tím, že je to málo a rovnou to třeba vzdají.

„Lidem dnes chybí lehkost a umění se zastavit, i proto klienty nejdříve vždy zpomaluji,“ říká vyhledávaný trenér, který své svěřence zásadně nikdy také neváží a neměří. Naopak si všímá toho, jaké mají břicho a držení těla a rád s nimi trénuje stojky. To je podle něj naprosto komplexní cvik.

Radek Laci neměl v životě jednoduchý start, přesto dokázal vystudovat vysokou školu a vypracoval se v jednoho z nejžádanějších osobních trenérů. Rodiče nepoznal, vyrůstal v dětském domově a má za sebou traumatické zkušenosti z pěstounské rodiny, kde se setkal s rasismem, o všem otevřeně mluví.

Nakonec však vše zvládl a díky Nadaci Terezy Maxové vystudoval také vysokou školu, a to jako teprve druhé dítě z konkrétního dětského domova za padesát let jeho existence. „V dětech režim v domově zabíjí individualitu a jejich ambice,“ vysvětluje Laci, který se věnuje dětem z dětských domovů se svou neziskovkou Vteřina poté.  

Proč je podle něj tak dobré umět dělat stojky a v čem nám to může pomoci? Jaké největší chyby dělají lidé při cvičení? Jak moc nás trápí úzkosti a jak s nimi bojovat?

Jak zařadit nenásilně pohyb do našeho režimu, aby se stal běžnou součástí našich životů a proč je to podle Laciho tak důležité? A v čem si vzít u cvičení příklad od malých dětí?

Pusťte si první díl Forbes podcastu s názvem „Jak být lepší“, kde bude Veronika Jonášová pravidelně přinášet rozhovory o životním stylu, work life balance a sebe rozvoji s odborníky a osobnostmi z různých oblastí. Podcast bude vycházet vždy v neděli jednou za čtrnáct dní.