Pistáciový cheesecake s bílou čokoládou. Potřebujete vůbec vědět víc, abyste se do něj pustili? Tenká vrstva máslových sušenek, krémová náplň a křupavá oříšková poleva tvoří nepřekonatelnou verzi oblíbeného amerického dezertu.
Pistáciový cheesecake s bílou čokoládou a pistáciemi
Na 24cm koláč potřebujete:
- 140 g máslových sušenek
- 65 g rozehřátého másla
Na náplň:
- 600 g čerstvého krémového sýru (žervé/cream cheese, Philadelphia, atd.)
- 80 g pistáciového másla/krému (100%)
- 100 g smetany ke šlehání
- 100 g cukru krupice
- 30 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky soli
- 4 vejce
Na polevu:
- 200 g bílé čokolády
- 80 ml smetany ke šlehání
- 25 g pistáciového másla/krému (100%)
- 50 g nesolených pistácií
Pro výraznější barvu a aroma:
- 1 lžička pistáciové ochucovací pasty do náplně
- ¼ lžičky pistáciové ochucovací pasty do polevy
Postup
- Suroviny na náplň vyndejte včas z lednice, aby zteplaly na pokojovou teplotu. Dno dortové formy s odnímatelným okrajem vyložte pečicím papírem. Sušenky rozmixujte, smíchejte s máslem a rukama natlačte na dno formy, vše pak ještě pořádně uhlaďte vypoulenou stranou lžíce. Vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 8 minut.
- Mezitím si připravte náplň: žervé důkladně prošlehejte nebo rozmixujte se 100% pistáciovým máslem, smetanou, cukrem, moukou, vanilkou a solí. Pak už jen krátce vmíchejte vejce, aby se do krému nedostalo moc vzduchu. Kdyby se vám zdála náplň chuťově či vizuálně málo výrazná, přidejte ještě lžičku pistáciové ochucovací pasty (koupíte v cukrářských potřebách) nebo dejte o něco více pistáciového krému.
- Formu s předpečeným korpusem obalte zespodu alobalem, aby se dovnitř nedostala žádná voda: položte ji na obdélník alobalu a jeho konce zahněte přes boky formy. Kolmo pak dejte druhý pruh alobalu a jeho konci obalte zbytek formy. Na lehce zchladlý korpus vlijte náplň, s formou několikrát opatrně bouchněte o stůl, aby unikly případné bubliny, které by cheesecake potrhaly, a formu vložte do hlubokého pekáče nebo pánve, co smí do trouby. Vložte do trouby a kolem formy nalijte přímo z konvice na pekáč či pánev vroucí vodu. Díky tomu se bude koláč péct ve vodní lázni, která mu dělá vysloveně dobře.
- Během pečení troubu ideálně neotvírejte a koláč pečte asi 50 minut do lehce zlatava. Když s ním mírně zatřesete, střed může být ještě trochu třaslavý. Troubu pak na skulinku otevřete a nechte ho v ní dojít do pokojové teploty.
- Smetanu s čokoládou na plotně nebo v mikrovlnce (tam vždy po 30 vteřinách zamíchejte) zahřejte a míchejte do rozpuštění čokolády. Přidejte pistáciové máslo a nasekané pistácie (pro výraznější chuť a barvu opět i ochucovací pastu), nechte zchladnout tak, aby poleva příliš netekla, a rozetřete na povrch vychladlého, maximálně vlažného koláče.
- Cheesecake nechte v lednici do druhého dne zatuhnout a ozdobte čerstvým ovocem a sekanými pistáciemi nebo třeba jedlými květy. Krájejte ostrým nožem zahřátým v horké vodě.