K syrečkům neboli olomouckým tvarůžkům má málokdo vlažný vztah. Zpravidla je totiž buď milujete, nebo nenávidíte. A jedině osoby z prvního zmíněného tábora potěší čerstvě uvařené halušky smíchané s tímto táhnoucím se sýrem s minimem tuků a slušnou porcí bílkovin. Nočky posypejte ještě šťavnatou slaninou a pórkem a vybrané strávníky potěšíte tolik, že na všechny ostatní jednoduše zapomenete.
Hanácké halušky: bramborové halušky s tvarůžky, pórkem a slaninou
Na 4 porce halušek potřebujete:
- 600 g brambor varného typu C
- sůl
- 1 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 2 balení olomouckých tvarůžků (cca 300 g)
Dále:
- 200 g slaniny
- 1 pórek nebo 2 cibule
- Sůl & pepř
Postup
- Tvarůžky nastrouhejte nahrubo. Pórek podélně rozpulte, pod tekoucí vodou ho rozeberte, omyjte od hlíny a nechte oschnout. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte pomalu nasucho na pánvi zesklovatět. Pórek nakrájejte na kolečka, přidejte ke slanině a ještě chvíli restujte, až pórek změkne a lehce zezlátne. Opepřete.
- Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu. Brambory oloupejte, najemno nastrouhejte, v cedníku z nich vymačkejte vodu a v míse je smíchejte s vejcem, trochou soli a moukou. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby šlo protlačit sítem na halušky, ale zároveň jím neprotékalo.
- Do vroucí vody vhoďte kousek těsta, pokud se rozvaří, ještě přidejte mouku. Přes haluškový cedník pak do vroucí vody protlačte veškeré těsto a halušky vařte do momentu, kdy vyplavou na povrch. Sceďte nebo vyndejte děrovanou lžící, smíchejte s tvarůžky a podávejte s opečenou slaninou a pórkem, pro svěžejší chuť můžete posypat pažitkou.