Období naší oblíbené zeleniny (je to tak, rebarbora není ovoce!) právě vrcholí. Po skvělých receptech na jogurtovýtvarohový rebarborový koláč vám přinášíme ještě „babičkovskou“ klasiku v podobě máslových řezů s mandlovou drobenkou v dokonalé kombinaci rebarbory s čerstvým zázvorem. 

Na plech 24 x 34 cm potřebujete:

  • 400 g rebarbory
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 460 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g studeného másla 
  • 15 g mandlových plátků
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • Máslo a hrubou mouka na vymazání pekáče

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Rebarboru omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kostičky. Rebarboru a zázvor smíchejte v mísce se lžící hnědého cukru. 
  2. Do mísy kuchyňského robotu dejte polohrubou mouku, krupicový cukr a nakrájené studené máslo. Hnětacím hákem (případně rukama) vytvořte drobenku (pokud použijete robot, včas ho vypněte, aby se nezačalo tvořit kompaktní těsto). Asi jednu pětinu drobenky odeberte stranou na posypku a zamíchejte do ní mandlové plátky. 
  3. Do zbytku směsi zamíchejte prášek do pečiva, jedlou sodu, pak přidejte vejce a mléko. Znovu pusťte robot a zpracujte tekuté těsto (nelekejte se drobných hrudek, to je máslo, které se při pečení rozpustí).
  4. Větší pekáč nebo plech s vyvýšeným okrajem (24 x 34 cm) vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto do něj vlijte, rozprostřete na něj rebarboru se zázvorem a nakonec posypejte mandlovou posypku. Koláč pečte asi 45 minut.