Základem úspěchu krémového, jemného a zároveň hustého leča, je příprava před samotným vařením. Jakmile oloupete ze zeleniny přebytečné slupky, kterých byste měli tak akorát plné zuby, jste na nejlepší cestě k dokonalému leču.

Připravujte jej v sezoně, kdy zelenina oplývá tou nejlepší chutí. Věnujete-li cibuli, paprikám i rajčatům dostatečný prostor a dodržíte správné pořadí jejich přípravy, zelenina leču propůjčí skutečně výraznou chuť.

Neméně důležitým krokem jsou vajíčka. Je velmi důležité nenechat je dlouho trápit na velkém žáru. Stačí je jemně vlít do horké zeleninové směsi, vypnout plotýnku a vymíchat je do hladké krémové konzistence podobně jako u krémových míchaných vajíček.

Krémové lečo z letních rajčat a paprik

Na 4 porce potřebujete:

  • 5 velkých rajčat
  • 5 bílých paprik
  • 2 velké cibule
  • Sůl
  • 3 lžíce rostlinného oleje/sádla
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 5 (domácích) vajec
  • Petrželka na posypání
  • Pečivo k podávání

Postup

  1. Začněte přípravou zeleniny. Rajčatům odřízněte konce, od kterých jste odtrhli stopky. Z druhé strany je nařízněte do kříže a vložte do mísy. Zalijte je vroucí vodou a nechte asi minutu zcela ponořená.
  2. Vodu opatrně slijte, rajčata zchlaďte a pomocí nože je jednoduše zbavte slupky. Překrájejte je na menší kousky a dejte do mísy i se šťávou, kterou pustila.
  3. Pokud neholdujete v leču slupkám, doporučujeme oloupat i papriky. Vezměte si klasicky škrabku na brambory a oloupejte vše, co půjde. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenčí plátky.
  4. Cibuli nakrájejte nahrubo, osolte a nechte v rozehřátém tuku zesklovatět. Nyní přidejte papriky, lehce osolte, zvyšte trošku plamen a pár minut opékejte. Když chytnou trošku zlatavé okraje, vůbec nevadí.
  5. V tomto bodě můžete přidat rajčatový protlak. Leču prospěje hezčí barvou i plnější chutí, takže je spíše ku prospěchu, pokud ho máte po ruce. Pokud ne, nic se neděje.
  6. Protlak chvilku za stálého míchání restujte. Jakmile získá světlejší barvu, než měl na počátku, je čas přidat rajčata. Ta pustí do pokrmu vlastní šťávu, ve které se začnou rovnou dusit.
  7. Plamen ztlumte, rajčata zlehka osolte, (podle potřeby přilijte trošku vody) a zeleninu asi 10 minut společně pozvolna poduste. Za tu dobu zelenina změkne, ale udrží si stále tvar.
  8. Vajíčka rozmíchejte v hrnku s trochou soli. Obsah pánve je stále horký, vajíčka tak vlijte do bublající směsi a ihned vypněte plotýnku. Neustále a jemně míchejte minutu až dvě, dokud směs nezhoustne a nezíská krémovou texturu.
  9. Pokud byste měli pocit, že teplo v pánvi na vajíčka nestačí, zapněte plotýnku na minimum a míchejte, dokud nebudete s výslednou krémovostí leča spokojeni.
  10. Hotové lečo nandejte na talíře a posypejte jemně nasekanou petrželkou. Podávejte s domácími pivními rohlíky nebo čerstvým kváskovým chlebem.

Lečo s uzeninou

Do leča se často přidávají různé druhy uzenin. Pokud si je chcete dopřát i vy, doporučujeme je opéct v jiné pánvi, nechat okapat od přebytečného tuku a vmíchat k leču až na závěr. Nebo uzeninu servírujte bokem, ať si každý nabídne dle zájmu.