I vegani mají právo na hříšně dobré vyprošťováky! Vyzkoušejte klasický BLT sendvič (bacon-lettuce-tomato neboli slanina-salát-rajče) v odlehčené rostlinné verzi doplněné o lahodnou majonézu bez vajec. Uvidíte, že vám zlepší den nejen po těle, ale také na duši díky vědomí, že (kromě vás po včerejším večírku) nikdo další netrpí.
Veganská majonéza má překvapivě dobrou konzistenci i chuť a ještě na ni využijete surovinu, která by jinak skončila v odpadu: nálev z cizrny zvaný aquafaba. Z té mimochodem vykouzlíte také veganskou pavlovu a skvostnou čokoládovou pěnu.
Veganská majonéza (bez vajec) a vegan BLT sendvič
Na majonézu z aquafaby potřebujete:
- 40 g nálevu z cizrny
- ¼ lžičky soli
- 1 špetka pálivé papriky nebo pepře
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
Na 2 sendviče:
- 4 plátky toustového chlebu
- 4 lžíce veganské majonézy
- 80 g veganského salámu (zde Supervego)
- 1 velké rajče
- Sůl & pepř
- Salát (little gem, římský)
Postup
- Přímo do nádoby k tyčovému mixéru nebo vyšší misky si odměřte nálev z cizrny, sůl, papriku či pepř, hořčici a citronovou šťávu. Rozmixujte dohladka a poté velice pomalu tenkým pramínkem za stálého mixování přilévejte olej.
- Mixujte, až vznikne hladká směs s konzistencí majonézy. Ochutnejte a případně dolaďte solí, citronem či hořčicí. Cizrnovou majonézu uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne.
- Salám pokrájejte na plátky a z obou stran opečte na pánvi. Všechny chleby opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi a potřete majonézou. Dva chleby (potřenou stranou navrch) obložte plátky rajčate, osolte a opepřete, přidejte omytý salát, opečený salám a přiklopte zbývajícími chleby (majonézou dovnitř). Rozkrojte a ihned podávejte.
Tip: Nebojte se přidat další suroviny jako avokádo, (rostlinný) sýr nebo pro nevegan verzi volské oko.