Marináda, co funguje zároveň jako omáčka, nás vážně baví – vše jen smícháte, rybu do této směsi naložíte a poté společně upečete. Vyzkoušejte jednoduchý recept inspirovaný NYT Cooking a uvidíte, že doporučovaná konzumace ryby alespoň jednou týdně najednou vůbec nebude problém!
Jakou rybu použít: Hodí se celkem jakékoli rybí filety bez kosti, s kůží či bez. Já dávám tzv. svíčkovou z tmavé tresky, ale dát můžete i mořského vlka, pražmu, chňapala, jiný typ tresky nebo třeba lososa. Nic rozhodně nezkazíte ani krevetami.
Pečená ryba v kokosové omáčce s rajčaty
Na 5 porcí potřebujete:
- 5 rybích filetů (zde celkem 1 kg tresčí svíčkové)
- 400ml plechovka kokosového krému (20 % tuku)
- 1 bio limeta + k podávání
- 1 lžíce čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 malá lžička kurkumy
- 1 malá lžička sladké papriky
- Chilli dle chuti
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 hrsti koriandru + k podávání
- 4 hrsti cherry rajčat
- Sůl & pepř
- Olivový olej
Postup
- V míse, kam se vejde i ryba, prošlehejte kokosový krém, šťávu a kůru z jedné limety, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, kurkumu nebo kari, papriku, chilli dle chuti, med, nasekaný koriandr i se stonky a malou lžičku soli. Přidejte rybu a nechte alespoň 30 minut marinovat.
- Troubu vyhřejte na 220 °C a velký plech vyložte pečicím papírem. Na jednu část rozložte rajčátka, která zakápněte olejem a osolte a opepřete. Vedle položte kousky ryby.
- Původní recept radí rybu péct i s marinádou, ale ryba většinou pustí dost vody a omáčka by byla poměrně tekutá. Proto můžete zbylou marinádu mezitím zprudka za častého míchání svařit a vypečenou šťávu do ní po upečení vmíchat.
- Plech s rybou a rajčaty každopádně vložte do vyhřáté trouby, pečte 10 až 15 minut a poté na nejvyšším filetu vyzkoušejte, jestli je ryba dobře propečená.
- Posypejte dalším koriandrem a podávejte se skrojkem limety, rýží basmati, šťouchanými bramborami nebo čerstvým pečivem a kokosovou omáčkou vzniklou z upečené či svařené marinády.