Některé dezerty vás nezaujmou nápadným vzhledem, ale o to příjemněji budete překvapeni s prvním soustem, které se vám rozplyne po jazyku. Rebarborové muffiny jsou přesně z té kategorie. Navrchu mají křupavou mandlovou drobenku, uvnitř šťavnatou rebarboru a vše pojí sametově vláčné těsto, které navíc umícháte během pár minut.

Projezte se krátkou sezonou této fantastické zeleniny s našimi recepty a upečte si vločkové řezy s rebarborou, jahodovo-rebarborový crumble, jogurtový koláč s rebarborou nebo rebarborový geometrický koláč z křehkého těsta. Nešlápnete vedle.

Foto Eva Malúšová

Rebarborové muffiny se zakysanou smetanou a mandlovou drobenkou

Na 16 muffinů potřebujete:

  • 300 g rebarbory (3 řapíky)
  • 220 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • ½ lžičky soli
  • 125 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžičku mandlového extraktu
  • 1 kelímek kysané smetany (200 g)
  • 3 lžíce mandlových lupínků
  • ½ lžičky skořice
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pokud se vám zdá rebarbora hodně vláknitá, oloupejte ji. Jinak ji stačí omýt, nakrájet na tenké plátky a obalit ve dvou lžících mouky. Troubu vyhřejte na 180 °C a muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
  2. Zbylou mouku (200 gramů) smíchejte s mandlovou moukou nebo mletými mandlemi, kypřicím práškem a solí. Máslo rozpusťte a tři lžíce odendejte do misky s mandlovými lupínky a skořicí. Z cukru taktéž odeberte tři lžíce k mandlím a zbytek cukru prošlehejte s máslem.
  3. K máslu zašlehejte vejce, mandlový extrakt a smetanu a už jen zlehka vmíchejte mouku a rebarboru. Těsto plňte do ¾ košíčků, posypejte mandlovou směsí a pečte asi 25 minut ve vyhřáté troubě.
Foto Eva Malúšová