V dobrém závinu by podle mě měl poměr těsta a náplně hrát jednoznačně do karet náplni. A ta musí být pěkně šťavnatá, chuťově výrazná, a přitom snadná na přípravu, takže ideálně bez vaření máku.
Další důležitou položkou je těsto. Ne vždy se podaří sehnat dobré listové těsto bez děsivého mnohořádkového složení s palmovým tukem na předních příčkách, a ne vždy je nálada na přípravu domácího listového. Proto přidávám i recept na snadné jogurtové těsto, které máte hotové rychleji, než byste došli do večerky pro kupované, krásně se s ním pracuje a jeho složení málokoho urazí.
Poslední zásadní složkou je použitý mák. Pokud možno, kupujte český modrý mák, který je chutnější a kvalitnější než dovážené technické máky. Kromě nálože vápníku mák obsahuje i celou řadu dalších minerálů, zdravé tuky (resp. omega-3 a omega-6 mastné kyseliny), vitaminy E a B, vlákninu a dost bílkovin. Nejlepší je si mák doma namlít začerstva (často to jde i ve výkonném blenderu), v obchodě pak u mletého máku dávejte pozor na přídavek cukru.
Jablečný makový závin z jogurtového těsta
Na 2 štrúdly potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 20 g cukru moučka
- 150 g 10% řeckého/smetanového jogurtu
- 70 g změklého másla
- 1 špetka soli
Na náplň:
- 2 jablka
- 100 g cukru moučka (lze i méně)
- 300 g mletého máku
- 200 g 10% řeckého/smetanového jogurtu
- 70 g džemu (šípek, švestka, rybíz)
- 1 lžička skořice
- 1 špetka hřebíčku
- 1 špetka soli
Dále:
- 1 vejce na potření
- Mandlové lupínky na posypání
Postup
- Jablka i se slupkou najemno nastrouhejte, rukama vymačkejte šťávu a slijte ji zatím stranou. Jablečnou dřeň smíchejte s cukrem (pokud jsou jablka hodně sladká, dejte ho méně), mákem, jogurtem, džemem, kořením a solí. Kdyby byla směs příliš drolivá, zřeďte ji trochou slité jablečné šťávy nebo rumu. Náplň nechte v lednici odležet, než si připravíte těsto, případně i do druhého dne.
- Mouku, cukr, jogurt, změklé máslo a sůl promíchejte nejprve v míse a poté rukama na stole vypracujte hladké nelepivé těsto. Rozdělte ho na půl a z každé části vyválejte na lehce pomoučené ploše co nejtenčí obdélník.
- Těsto potřete polovinou náplně (na jedné delší straně nechte asi 4 cm volné), srolujte ke straně s volným okrajem, konce těsta zahněte dospod a spojem dolů přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Stejně postupujte se zbytkem těsta a náplně.
- Oba záviny potřete rozšlehaným vajíčkem, několikrát propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára a závin nepopraskal, posypejte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 až 35 minut dozlatova.
Tipy & triky:
- Náplň dolaďte dle své chuti: krásně ji ovoní citronová kůra, hrst rozinek nabobtnalých v rumu, strouhaná čokoláda nebo trochu kakaa.
- Těsto můžete klidně použít i dobré kupované nebo domácí listové.
- Pro extra vůni potřete štangle ihned po vytažení z trouby směsí rozpuštěného másla a rumu, stejně jako u tohoto švestkového závinu.