Nový rok nemusí automaticky znamenat nové já. Do roku 2019 můžete s čistým svědomím vstoupit sami za sebe, jen s pár vylepšeními, která vyzdvihnou vaši lepší stránku. Tady je pár návrhů, jak toho docílit.

Nehrajte si na hrdiny

Každý máme slabé chvilky. Všichni. Vy i vrcholní manažeři. Prodavačka v obchodě i soused, který ráno odjíždí nablýskaným autem. Nemyslete si, že když vám není nejlépe, měli byste to před ostatními skrývat. Naopak. Ukažte, že jste lidé, kteří občas chybují. Dejte všem vědět, že je normální cítit se špatně. Budete se díky tomu chovat autentičtěji a s větší pravděpodobností narazíte na někoho, kdo vám v situaci pomůže.

Buďte pány svých elektronických pomocníků

Telefony, a hlavně jejich aplikace, jsou navrženy tak, aby naši pozornost přitahovaly neustále – bývalý zaměstnanec Googlu Tristan Harris je dokonce přirovnává k výherním automatům. Jak ale se závislostí na smartphonech bojovat? Stejně jako s každou jinou. Zvažte, že si na jednotlivé aplikace stanovíte limit. Nebo že si přehodíte telefon do černobílé. Nebo že oprášíte starou nokii, kterou máte v šuplíku. Rozhodně ale vyhoďte telefon z ložnice. A místo toho si třeba čtěte – jen tak pro zajímavost, za dobu, kterou věnujete svému telefonu, byste mohli ročně přečíst 200 knih. A pak že na to nemáte čas.

Nebuďte duchy

Ghosting, nový způsob rozchodu nebo odloučení, je založený na tom, že se druhým přestanete ozývat. Zničehonic prostě ukončíte kontakt. I když jste možná termín předtím neznali, asi se vám to v minulém roce stalo – a nemusí jít vždy jen o partnery, ale třeba o známé nebo pracovní kontakty. Myslete ale na to, že tímto chováním spíše ukazujete na svou emocionální nestabilitu, která druhým může akorát ubírat na sebevědomí. Ať už jsou důvody ukončení kontaktu/spolupráce/přátelství/partnerství jakékoli, druzí mají vždy právo je znát. Nehrajte si proto na duchy a vysvětlete, o co jde. Nikdy nevíte, kdy na ně znovu narazíte.

Uvědomte si, že tu nejste sami

Lidé produktivního věku jsou poslední generací, která může zachránit přírodu. Rada proto zní: Chovejte se tak, aby se tak dobře, jako se máme teď my, mohly mít i naše děti. A pak ty jejich.

Nebojte, nejde jen o plastová brčka. Ve zkratce jde o to, uvědomit si, že všechny naše kroky, které tady podnikáme, od koupě trička až po let letadlem, za sebou zanechávají stopu. A je jen na vás, jaká bude ta vaše.  

Obklopujte se pozitivními zprávami

Jak už jsme řekli, před negativními zprávami není dobré zavírat oči. Jen myslete na to, že byste to měli vyrovnávat něčím pozitivním – přečtěte si třeba, proč ještě není na světě nic ztraceno. A myslete na to, že být neustále vystaven něčemu negativnímu nám programuje mozek na negativní vlny. A těch, i když jsou důležité, v každodenním životě zas tolik nechceme.

Nenechte si brát svůj čas

Být lepší neznamená, že někdy nemůžete odmítnout. Naopak. Mít čas na sebe je základ toho, abyste se cítili dobře kdekoli jinde mezi ostatními. Dělat něco, co přináší radost vám, je podmínka spokojenosti. Smiřte se proto v roce 2019 s tím, že nespasíte svět a že nepomůžete každému. Uvědomte si, že s největší pravděpodobností není ve vašich silách, abyste vyhověli všem požadavkům, které se na vás valí. Nezapomínejte, že o tom, co budete dělat, rozhodujete jen vy sami. Až vás bude kolega prosit, abyste mu pomohli, napřed se zamyslete, čemu jinému říkáte ne. Pokud je to váš volný čas, rodina, děti nebo spánek, odmítejte. Bude vám lépe.

Nezapomínejte na kamarády

Nejlepší způsob, jak si udělat kamarády? Být tu pro ně, když to potřebují. Nejlepší cesta, jak je ztratit? No, překvapivě, nebýt k dispozici, když je to pro ně důležité. Co z toho tedy plyne? Pokud chcete mít v novém roce opravdové, kamarádské vztahy, musíte do nich investovat. Je jasné, že si napřed musíte uvědomit, kdo je pro vás opravdu důležitý a koho máte spíš v kolonce „známý“. Jakmile ale budete mít jasno, neberte kamarádství jako samozřejmost – naplánujte si s vaším přítelem/kamarádkou pravidelné schůzky, potěšte je vtipným videem roztomilých zvířátek, pošlete jim do práce pohlednici z dovolené nebo jim občas jen tak zavolejte. Vrátí se vám to.