Recept na kapustovou polévka s cizrnou a arašídy je inspirován africkým arašídovým ragú, a byť tato kombinace zní neobvykle, společně suroviny fungují velmi dobře. Polévka je krásně hustá i bez mouky, sytá díky arašídům a luštěninám, plná zdravých batátů a kapusty či jiné zelené zeleniny a chutná i bez živočišných produktů. Zázvor, česnek, římský kmín a chilli vás navíc příjemně prohřejí.

Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti, a podpořit tak jak etický, tak ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale také planetě.

Africká arašídová polévka s kapustou, cizrnou a batáty (veganská)

Na 4 velké porce potřebujete:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 velkou cibuli
  • 1 lžíci čerstvého zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • Chilli dle chuti
  • Sůl
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 400ml plechovku drcených rajčat
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g sladkých brambor (2 kusy)
  • 450 g očištěné kapusty (½ hlávky), špenátu nebo kadeřávku
  • 400g plechovku cizrny nebo bílých fazolí
  • ¾ hrnku arašídového másla
  • ¼ hrnku nesolených arašídů
  • Čerstvý koriandr

Postup

  1. Najemno pokrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor a nasekaný česnek a chilli dle chuti asi 6 minut společně na oleji opékejte, až cibule zesklovatí. Během restování dost osolte.
  2. K cibuli přidejte koření a protlak, ještě pár vteřin míchejte a zalijte rajčaty a vývarem. Přidejte na kostky nakrájené oloupané batáty, osolte a vařte asi 15 minut doměkka.
  3. Mezitím rozčtvrťte kapustu, odstraňte z ní tuhé středové košťály a listy nakrájejte na cca 1 x 3 cm velké proužky, aby se polévka dobře jedla lžící. Přidejte ji spolu se scezenou cizrnou a arašídovým máslem do hrnce, chvilku povařte, až kapusta změkne, a případně dosolte nebo chuť dolaďte trochou citronové šťávy.
  4. Podávejte posypané sekanými arašídy, chilli a čerstvým koriandrem.

Masová varianta: Pokud jíte maso, polévku uvařte z kuřecího vývaru a na závěr do ní přidejte obrané maso. Případně  k opečené cibuli přidejte kousky kuřecích prsou, společně ještě chvíli restujte a poté postupujte jako v receptu.