Základem vynikajícího mrkvového krému je pozvolné opékání zeleniny. Některé receptury pracují s pečenou mrkví, kdy její sladkost krásně vynikne. Pokud ale nebudete spěchat a mrkev s cibulí budete pěkně pozvolna restovat na přepuštěném másle, dosáhnete stejného výsledku a to už za kratší dobu. Bude stačit asi 15 minut.

Kontrastem k sametovému, nasládlému mrkvovému krému je výrazné koriandrové pesto. Kontrastní je nejen chutí, ale i barvou. Proto bude na talíři skvěle vypadat, ale také chutnat.

mrkvova polevka s koriandrovym pestem

Mrkvová polévka s červenou čočkou, kokosovým mlékem a koriandrovým pestem

Na 4 porce potřebujete:

  • 400 g mrkve (= váha po oloupání, asi 5 mrkví)
  • 2 menší cibule
  • 1 lžíce ghí
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky kajenského pepře (nemusí být)
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 40 g červené loupané čočky
  • sůl
  • 200 ml kokosového mléka

Koriandrové pesto:

  • 5 g sezamu
  • 10 g mandlí nebo arašídů
  • 20 g čerstvého koriandru (i se stonky)
  • ½ stroužku česneku
  • 50 g olivového oleje

K podávání:

  • Kokosové mléko
  • Čerstvý koriandr
  • Chilli vločky nebo čerstvé chilli
mrkvova polevka s koriandrovym pestem

Postup

  1. Oloupanou mrkev nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte domácí ghí, přidejte mrkev s cibulí a na středním plameni opékejte za občasného míchání asi 15 minut, dokud nezačne zelenina zlátnout.
  2. Do hrnce přidejte koriandr, římský kmín, popř. kajenský pepř a pár sekund míchejte. Zalijte horkým vývarem nebo vodou, přidejte čočku a osolte. Polévku vařte doměkka, bude to trvat asi 15 minut.
  3. Do polévky vlijte kokosové mléko, ještě krátce zahřejte a pak dohladka rozmixujte tyčovým mixérem. Je-li to potřeba, nařeďte ještě trochou vývaru nebo vody.
  4. Sezam nasucho opečte na pánvi a nechte na talířku vychladnout. Mandle nebo arašídy v mixéru nasekejte nadrobno a pak vysypte do mističky. Pokud máte jen větší nebo méně výkonný mixér, možná se vám oříšky budou lépe mixovat ve větším množství. Ty, které nespotřebujete, si můžete nechat na posypání polévky.
  5. Do prázdného mixéru vložte koriandr, najemno nasekaný česnek a olivový olej. Rozmixujte najemno. Do pesta přidejte oříšky a sezam a pár pulzy promíchejte. Pesto, které vám případně zbude, uchovávejte v uzavřené skleničce v lednici. Využít ho můžete například pro dochucení rýžových nudlí s kuřetem či rybou, soba nudlí s krevetami nebo k masu.
  6. Polévku v misce nebo na talíři ozdobte kokosovým mlékem, koriandrovým pestem, lístky čerstvého koriandru a chilli.