Banány Plantain neboli zeleninové banány jsou zvláštním druhem, který je primárně určen k tepelné úpravě. Tyto zelené plody plné škrobu se ideálně hodí na smažení, pečení, ale i dušení. Vlastně strukturou trochu připomínají brambory.

V dnešním receptu najdete plantainy pečené a zkombinované do výživné misky s quinoou a další zeleninou. Inspirovat se můžete i dalšími našimi bowls: s pečeným tempehem, zelenou bowl s brokolicí nebo poke bowl s kokosovou rýží a tuňákem.

Bowl s banány plantain (vegan)

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 banány plantain
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka sušené cibule
  • špetka sušeného česneku
  • ¼ lžičky sušené papriky
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • Sůl 

Na bowl:

  • ½ hrnku quinoy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 avokádo
  • 2 lžíce sterilovaných tmavých fazolí
  • 5 ředkviček
  • 6 nakládaných mini kukuřic nebo hrst kukuřice
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 2 lžičky chilli vloček
  • 1 limetka
  • Sůl
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. V misce nebo hlubokém talíři smíchejte olej, sušenou cibuli, česnek, papriku a římský kmín. Do této marinády nakrájejte oloupané banány. Plátky v této směsi obalte a vyskládejte je na plech s pečicím papírem. Osolte je a dejte péct do předehřáté trouby na 220 °C na cca 20 minut. 
  2. Mezitím quinou důkladně propláchněte v cedníku teplou vodou. Propranou ji vařte cca 15 minut v osolené vodě, pak ji odstavte a nechte ještě asi 5 minut dojít. Quinou slijte a zamíchejte do ní olivový olej.
  3. Quinou rozdělte do dvou misek. Na ni dejte upečené banány, plátky avokáda, fazole, nasekané ředkvičky a mini kukuřice. Bowl posypte čerstvým koriandrem a chilli vločkami, zakápněte limetkovou šťávou a nakonec lehce osolte. 

Kde koupit banány Plantain: Tuto exotickou plodinu pořídíte třeba na Košík.cz, Rohlík.cz nebo v Makru.

Foto Svatava Vašková