Zvolit, zda je tím nejpříjemnějším zážitkem z bylinkových rolek jejich chuť, nadýchanost, vůně, vláčnost nebo jiný prvek, by bylo poměrně těžké. Naštěstí nevystupují jednotlivě, ale jsou zcela neoddělitelné. Pokud se navíc zvládnete přenést přes babiččino nepsané pravidlo o tom, že teplé „buchty“ se jíst nemají, a necháte se vést pocitem, který velí sáhnout po bylinkové rolce ještě zatepla, zjistíte, že ten pocit byl zcela namístě. Vlažné rolky nejenže jsou příjemně křupavé na povrchu, ale vůně a chuť jsou na té nejvyšší škále.

Jestliže rádi vyrážíte na procházky do přírody a nebojíte se experimentovat, můžete rolky naplnit pestem z divokých bylin. Poohlédněte se například po česnáčku, kopřivě, bršlici nebo divokém česneku. A pokud by vám v pestu chyběly pinie nebo jiná semínka, nebojte se je k bylinkám přidat.

Bylinkové rolky s pestem a parmezánem

Na 12 kousků potřebujete:

  • 20 g čerstvého droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 230 až 250 ml vlažné vody
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Olej na potření

Bylinkové pesto:

  • Hrst bazalky (15–20 g)
  • Hrst medvědího česneku (15–20 g; příp. 1 stroužek česneku)
  • Menší hrstka petrželky (5g)
  • Menší hrstka oregana (5g)
  • Větší snítka šalvěje (5g)
  • Pár snítek tymiánu (3–5 g)
  • 50 g nastrouhaného parmezánu
  • 120 g olivového oleje

Postup

  1. Droždí rozdrobte do misky a promíchejte s cukrem. Zalijte 230 ml vlažné vody a nechte 15 minut pracovat. Voda po této době začne perlit.
  2. V zadělávací míse smíchejte mouku se solí. Přilijte kvásek, olivový olej a zpracujte těsto. Podle potřeby přidejte trošku vody. Já těsto zadělávala s 250 ml vody. S řidším těstem se hůře pracuje, výsledek je ale vláčnější. Těsto propracovávejte ručně nebo v robotu s hnětacími háky alespoň 10 minut, poté překryjte mísu potravinářskou fólií a nechte hodinu kynout.
  3. Než těsto vykyne, připravte si pesto. Tento recept neobsahuje piniová ani žádná jiná semínka či ořechy. Pokud však chcete, můžete jich trochu přidat. Bylinky (a semínka) vložte do mixéru, zalijte olejem a rozmixujte najemno. Smíchejte s parmezánem.
  4. Nakynuté těsto překlopte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Rozválejte na obdélník o rozměru cca 30×42 cm, silný 7 mm. Plochu potřete pestem. Nechte si jen jeden podélný okraj suchý, a to 2 až 3 cm. Poté plát srolujte – od potřeného okraje k suchému.
  5. Zapékací formu vytřete olivovým olejem. Roládu nakrájejte ostrým nožem na 12 stejně velkých dílků, ideálně postupně. Odkrojený díl potřete ze stran olejem a vložte do mísy. Takto pokračujte se zbytkem těsta, dokud nebudete mít vyskládané všechny rolky vedle sebe.
  6. Pečte při 180 °C 40 až 45 minut.