Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Čerstvé pečivo s bylinkovým máslem sice neurazí a hravě zvládne zastat součást předkrmu, přílohy i doplňku ve složitějším menu, ale co ho pro jednou substituovat pečivem 2 v 1? Upéct si ho můžete jak v jemné bylinkové verzi, tak v této pikantní – česnekové s trochou tymiánu. Taková řízná delikatesa se bude vedle špenátové i fazolové polévky, u salátu i masového rožně skvěle vyjímat.  A hodit se bude také na nadcházející sezonu grilovaček!

Trhací chléb s česnekem a tymiánem

Na bochník o velikosti 23 cm potřebujete:

  • 380 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 17 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 200 ml teplé vody
  • 50 g olivového oleje

Na potření:

  • 60 g olivového oleje
  • 30 g česneku
  • 1 lžíce najemno pokrájeného tymiánu

Postup

  1. Mouku promíchejte se solí. Doprostřed udělejte důlek. Droždí rozdrobte do důlku, zasypejte cukrem a zalijte teplou vodou. Nechte 15 minut pracovat, aby vzešel kvásek.
  2. Po 15 minutách zalijte olejem a zpracujte hladké těsto. Nechte hodinu v teple kynout pod utěrkou.
  3. Připravte si směs na potření. Olej promíchejte s prolisovaným česnekem a najemno pokrájeným tymiánem.
  4. Chlebíčkovou formu (o velikosti 23 x 8cm) vyložte pečicím papírem.
  5. Těsto překlopte na pomoučenou pracovní plochu, krátce propracujte a vyválejte na plát velký asi 50 x 33 cm, silný zhruba 3 mm. Nakrájejte na 4 vodorovné pruhy, z nichž odkrajujte asi 6 centimetrové kousky. Každý obdélník potřete ochuceným olejem.
  6. Obdélníky skládejte na sebe a vkládejte do vyložené pečicí formy širší stranou na šířku.
  7. Pečte 50 minut na 180 °C.