Čokoládu ocení malí i velcí. Ještě více pak, když je vyrobena z kvalitních surovin, jejichž výčet je sympaticky skromný. A tak by to s čokoládou mělo být. Nezapomeňte na sůl, která chuť čokolády ještě zvýrazní a zintenzivní tak její sladkost.

Čokoládu před zatuhnutím ozdobte oblíbenými přísadami. Skvěle se hodí různé druhy ořechů, kokos, lyofilizované ovoce či sušené květy. Děti rozhodně nadchnou pěnové bonbony nebo kousky sušenek. Ztuhlou čokoládu nalámejte nebo nakrájejte na různé tvary. Můžete vykrájet i typické tvary tabulek, zabalit je a vybrané šťastlivce obdarovat.

domaci cokolada z kakaoveho masla

Veganská hořká & bílá domácí čokoláda z kakaového másla

Na tmavou čokoládu potřebujete:

  • 200 g kakaového másla
  • 100 g kakaového prášku
  • 60 g javorového sirupu
  • Špetka soli (asi ¼ lžičky)
  • Pekanové ořechy
  • Kešu ořechy
  • Lyofilizované višně
  • Sušené květy

Na bílou čokoládu potřebujete:

  • 200 g kakaového másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 40 g sušeného kokosového či kravského mléka
  • Špetka soli (asi ¼ lžičky)
  • Kokosové lupínky
  • Strouhaný kokos
  • Lyofilizované jahody
  • Pěnové bonbony marshmallow
domaci cokolada z kakaoveho masla

Postup

  1. Hořká čokoláda: Ve větší míse nad vodní lázní rozpusťte kakaové máslo. Stáhněte jej z plamene a prosejte k němu kakaový prášek. Metličkou rozmíchejte do jemné lesklé čokoládové směsi. 
  2. Přimíchejte javorový sirup a sůl. Formu o velikosti 23×16 cm vyložte pečicím papírem tak, aby byl na dně rovný. Vlijte čokoládu a lehkým zatřesením nádoby její povrch uhlaďte.
  3. Ozdobte nahrubo nasekanými pekany, kešu ořechy, lyofilizovanými višněmi a rozdrolenými sušenými květy. Dejte do lednice zatuhnout.
  4. Bílá čokoláda: Ve větší míse nad vodní lázní rozpusťte kakaové máslo. Stáhněte jej z plamene, vmíchejte postupně prosátý moučkový cukr, sušené kokosové mléko a špetku soli.
  5. Směs nechte ještě minutu nad teplou vodní lázní a míchejte metličkou, dokud se vše řádně nespojí. Čokoládu nalijte do formy o velikosti 24×14 cm a nechte trochu zchladnout.
  6. Čokoládu vložte na 10 až 15 minut do lednice. Jakmile začne tuhnout, vyjměte ji a povrch ozdobte kokosovými lupínky, strouhaným kokosem, lyofilizovanými jahodami a pěnovými bonbony. Vraťte do lednice úplně zatuhnout.

Formy na čokoládu: Čokoládu můžete nechat zatuhnout v různých formách – třeba v těch přímo na čokoládu. Pro efekt lámané čokolády však bohatě postačí pečicí papír s vyhovující velikostí formy.

Kde koupit kakaové máslo: Kvalitní kakaové máslo i v bio kvalitě koupíte na Rohlíku, různých e-shopech a ve zdravých výživách.

domaci cokolada z kakaoveho masla